Бивши агент ЦИА: Ево како смо наговарали људе да издају своју земљу

Agent-CIA

Најтежи део посла јесте да убеде будућег агента да игнорише патриотизам и да прекрши законе своје земље.

У америчке књижаре је стигла дуго најављивана књига Џејсона Метјуза, бившег радника ЦИА-е, у којој ćе јавности открити занимљиве детаље из свог, више од тридесет година, дугог рада у иностраним представништвима те хваљене, али и често оспораване Централне обавештајне агенције.

Свој првенац назвао је „Црвени врабац„, а једна је од најинтригантнијих тема његове књиге врбовање страних држављана који достављају информације ЦИА-и.

– За мене је то увек био најтежи, најодговорнији, али и најизазовнији део посла јер је особу потребно уверити да игнорише властите ставове о патриотизму, прекрши законе своје земље и постане издајица.

Нема ниједног радника ЦИА-е који неćе приватно признати да је то осетљив задатак јер се ради искључиво са људима и све зависи о њиховој жељи за сарадњом – коментарисао је Метјуз и признао је да регрутованим доушницима није лако обеćати да никад неćе бити откривени јер у модерно доба софистициране технологије нико није потпуно заштиćен.

Деликатан посао

Агенти ЦИА-е на терену надзиру и рад сопствених грађана, посебно дипломатије и војске јер и њих желе врбовати друге тајне службе. Најчешćе су запослени у америчким амбасадама у свету, али и у многим другим фирмама или агенцијама и ретко се зна њихова права функција. Метјуз тврди да нема приручника који ćе агента научити како да убеди некога да постане издајица или, пристојније речено, сарадник стране тајне службе.

– Ако је могуćе, добро је за почетак развити пријатељство са потенцијалним сарадником. Морате знати шта ćе мотивисати човека и које су његове слабе тачке. Тек кад сложите мозаик и процените да је сазрело време, може се кренути у акцију. Недавно је у Москви откривен наводни официр ЦИА-е који је протеран, али то је за агенцију боље и јефтиније него да је његов рад кренуо кривим путем или да је откривен прави шпијун.

Метјуз открива да се ЦИА ослања на четири основне људске мотивације описане акронимом МИЦЕ. То су новац (монеy), идеологија, савест (цонсциенце) и его. Томе би требало, у шали додаје, додати и слово С као ознаку за секс којим се такође користе многе тајне службе у свету иако то није поуздана техника за регрутовање новог кадра.

– Ако је новом шпијуну мотив новац, посао може бити једноставан. Ви му дате новац, а он за вас украде тајне. Понекад и то крене по злу. С онима који су мотивисани идеологијом, жеља за сарадњом развија се годинама. То су људи који не верују у своју владу или их је тај систем злостављао, а чести су и они који се освеćују надређенима због којих су изгубили каријеру, каже аутор.

Они који су мотивисани својом савешćу могу умислити да су месије па траже начине да искупе своје грехе или неправде система у којем живе, а често и све зло на свету.

Агент мотивисан егом благослов је и проклетство.

Шпијунска игра

– Ако га исправно хвалите и дижете у небеса, он може бити одговоран, мотивисан и фокусиран. Али кад једном с њим успоставите такав однос, не можете га зауставити јер ćе тражити стално исту и веćу пажњу. Его је један од најјачих људских покретача, каже Метјуз.

Метјуз, који је пензионисан из ЦИА-е, али је и даље активан у приватним агенцијама, наглашава да је шпијунска игра савршено подручје за испитивање људског стања. Агенти су господари поверења, издаје, страха, љубави и мржње.

ЦИА се ослања на четири људске мотивације

Новац

Ако је шпијуну мотив новац, посао је једноставан – ви њему платите, он вама украде тајне.

Идеологија

Сарадња је компликованија јер су то често људи који се освеćују својим владама.

Савест

Овде људи могу умислити да су месије, па траже начине да искупе своје грехе.

Его

Агент мотивисан егом уједно је и благослов и проклетство.

(Скандалозно.рс)