CNN: Ако сада не зауставимо Русе, Европу ће преплавити избеглице

migranti1

Америчке власти сматрају да војно присуство Русије у Сирији може довести до тога да ће још већи број Сиријаца бежати и тражити безбедност на европском континенту, јавља CNN USA. Резултат тога je, пише у извештају, озбиљно заоштравањe ионако тешке ситуације са избеглицамa у Европи.

У Сирији је примећено кретање руске оклопнe ратне технике, у камуфлажи прихваћеној у руској армији. И то је једна од последњих напомена чега се Сједињене Америчке Државе највише боје: јачања руског војног присуства за подршку сиријског председника Башара Асада.

Џош Ернест, портпарол Беле куће каже да су Сједињене Америчке Државе забринуте саопштењима о томе да је Русија вероватно увећала број војника и авијацију у Сирији. Забринутост изазива управо питање њихове даље намере.

Амерички сателити су приметили да су три велика руска авиона ”Антонов” доставила грађевински материјал и опрему за управљање ваздушним саобраћајем, а још једним авионом је доспела војска. И све се то догодило недавно. Према речима чиновника америчког министарства одбране, они очекују да ће ускоро база имати преко 1.000 руских војника. И вероватно ће изводити ваздушне нападе на умерене побуњенике, против којих се бори Асад. 

„Ови кораци могу довести до још већег броја жртава. Они могу довести до раста избеглица и увећати ризик да дође до конфронтације са коалицијом која се бори против ИДИЛ-а, и која је сада активна у Сирији”, каже Џош Ернест. 

Такве перспективе веома плаше САД, пише CNN. Сједињене Америчке Државе су се понадале да је Русија почела да схвата да Асад мора да се повуче. То се ипак није догодило и амерички државни секретар Џон Кери је прошлог викенда био иницијатор телефонског разговора са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом како би му исказао своју забринутост.

„Најпродуктивније што Русија може да уради око конфликта у Сирији јесте да престане да подржава Башара Асада. Руске војне акције могу довести до тога да ће још више Сиријаца тражити безбедност у Европи”, нагласио је Џон Кирби, званични представник Стејт департмента САД.

Руска Реч