Странци православне вере лакше ће и брже добијати руско држављанство?

ВРАТА МОГУ БИТИ ШИРЕ ОТВОРЕНА И СРБИМА, ГРЦИМА, МАКЕДОНЦИМА, БУГАРИМА…


Михаил Дегтјарјов

  • Подносилац законске иницијативе заменик председника комитета за науку Државне Думе Михаил ДЕГТЈАРЈОВ: „Формула треба да буде веома проста. Ако си православни и знаш руски или си спреман да га научиш – долази и нађи посао. Ако ти посао одговара и то желиш – остани и живи у Руској Федерацији”

ФУНКЦИОНЕР Државне Думе Михаил Дегтјарјов – заменик председника њеног комитета за науку – спремио је предлог амандмана на закон о држављанству којима жели да обезбеди да странци православне вере могу лако постајати грађани Руске Федерације. Другим речима: да њено држављанство могу стицати и брже и лакше него досад и – лакше и брже од осталих.

Дегтјарјов иницира да странац који легално борави у РФ, има извор прихода, слободно говори руски и исповеда православље може пре законом утврђеног рока поднети захтев за добијање руског држављанства и пасоша.

Он је уверен да културна и религиозна блискост са Русима може знатно олакшати „адаптацију у друштву нових грађана Русије”.

Сада руски закон предвиђа да они који желе руско држављанство морају претходно на територији РФ – од момента добијања права на боравак – непрекидно живети најмање пет година.

Сада руско законодавство не тражи обавезних „најмање пет година” само за инвеститоре у Русију који неком правном лицу на њеној територији имају најмање 10 одсто акција (у трајању од најмање три године).

„Држављанство треба аутоматски давати свим Русима из бивших република СССР и потомцима руске емиграције. Апсурдно је да страни инвеститоти добијају лакше пасош Русије него породица из Узбекистана или Украјине. За давање олакшица православнима се залажем и зато што су православн у Русији већина, а држава је дужна да води рачуна о интересима већине. Уосталом, и у Европи је већ многима преко главе мултикултурализма” – наглашава Дегтјарјов.

По његовом мишљењу, у случају православаца у Русији треба да на снази буде проста формула: „Ако си православни и знаш руски или си спреман да га научиш – долази и нађи посао. Ако ти посао одговара и то желиш – остани и живи у Руској Федерацији”.

Дегтјарјов посебно истиче: „Ова формула треба да важи и за православце који долазе у Русију из Грчке, Бугарске, Србије, Румуније и Македоније”.

Факти.орг