Амфилохије виђен у Тирани на екуменистичко-пацифистичкој конференцији

Тренутно се у Албанији, земљи која подстиче неонацизам и прекрајање балканских граница у 21. веку, одржава екуменистичко-пацифистичка манифестација која би се због нелогичности што је организована уз присну помоћ албанског режима, могла назвати и циркусом лицемерја. Као по правилу, у последње време се на сличним овој манифестацијама појављује и представник Београдске патријаршије.

tirana

Недавно је слична манифестација уз асистенцију Хашима Тачија одржана у Приштини. На њој су учествовали чланови екуменистичке београдске врхушке и њен представник Сава Јањић (погледајте чланак о томе).

Очигледно је да су овакве конференције, уствари доказ да једна влада представља милитантни и тоталитарни облик владавине, те уз мировњачке конференције прави себи лажни имиџ. Сличне конференције уз присутство православних и представника других религија организовали су својевремено Стаљин и други комунистички властодршци у СССР.

Можда је још увек гласачкој маси нејасно шта тражи митрополит Амфилохије на оваквим манифестацијама лицемерја. Велики део јавности још увек верује у његов родољубив став који редовно преносе мас-медији у Србији. Ипак, после улоге коју је имао у рушењу Цркве на подручју Косова и Метохије и помоћи да се легализује нелегални референдум о отцепљењу Црне Горе не би се требало заваравати поводом његове припадности глобалистичкој олигархији. Медијско србовање и разрушење православне вере Срба имају у м. Амфилохију своје уточиште. Можда је то разлог што учешће представника, још увек, Београдске патријаршије није објављено на домаћим медијима и интернет сфери.

Што се тиче саме конференције, занимљиво је да је организована „поводом 20 година од завршетка последњег рата на Балкану“, како кажу организатори. Пре 20 година престала су оружана дејства на простору српских Крајина и у Босни и Херцеговини. Очигледно је да су организатори у свом сећању пропустили рат који се догодио 1999. или га сматрају само хуманитарном интервенцијом НАТО пакта. Од учесника, поздравне говоре су одржали Еди Рама, председник владе Албаније, архиепископ Албаније Анастасије и представници римокатоличке, муслиманске и хиндуистичке религије. Римокатолички бискуп је пренео речи папе Франциска који је Тирану назвао „главним градом заједничког живота различитих вера“. Такође, папа је подсетио на велике жртве албанског народа у последњем веку, док српске жртве нису поменуте. Главни организатори скупа су римокатоличка заједница Свети Еђидио, Православна црква Албаније, и Бискупска конференција Албаније. М. Амфилохије је укључен у рад конференције као говорник на панелу „Молитва као корен мира“, где ће говорити уз представнике унијата, римокатолика, јевреја и осталих верских секти.

Свет пролази и похота његова; а онај који твори вољу Божију остаје вавек  (1. Јн. 2,17 ).

Будимо са Богом, са Христом, а не са светом! И бојмо се свакојаке преваре и преласти и заводљивих речи (Кол. 2,4 )! Упознавши се са духом времена, нађимо у себи чврсту решеност да се, ма колико нас то коштало, удаљимо од њега и раскинемо од њега и раскинемо све што нас је са њиме везивало. (Архиепископ Аверкије Џорданвилски)

 

Погледајте: ЗАБРАЊЕНА ИСТИНА О ДОГАЂАЈИМА НА КОСОВУ

Припремила екипа ФБ странице Православље Живот Вечни