Иринеј на западу, Епископ Артемије на истоку

irinej vladika artemije
Патријарх српски Иринеј Гавриловић и владика Артемије Радосављевић налазе се у одвојеним вишедневним посетама српској заједници у Сједињеним Америчким Државама.

Поглавар Српске православне цркве је у тренутно у Лос Анђелесу на западу, док челник Епархије рашко-призренске у егзилу, борави у Детроиту на истоку САД. Обојица су се у четвртак, пред полетање авиона, у исто време затекли на београдском аеродрому, али су у Америку отпутовали различитим авиокомпанијама.

Патријарх ће, како је саопштила Информативна служба СПЦ, у канонској посети САД и Канади боравити до 24. септембра. Он ће у Епархији западноамеричкој, на чијем је трону владика Максим Васиљевић, у недељу 6. септембра предводити свечани молитвени чин канонизације архимандрита Севастијана Дабовића и епископа Мардарија Ускоковића, за које је Сабор СПЦ пролетос донео одлуку да се уведу у именослов српских светитеља. Поглавару СПЦ затим ће 11. септембра на теолошкој Академији Светог Владимира у Њујорку бити уручен почасни докторат из богословских наука, после чега ће патријарх Иринеј одржати предавање о теми „Богословље као нада за будућност Цркве“.

Владика Артемије ће, у Детриоту, 12. и 13. септембра, на пригодним духовним свечаностима освештати прву катакомбну богомољу својих присталица на северноамеричком континенту. Они у Епископу Артемију виде исконског православног и светосавског духовника на Христовом путу и није им битно што га је, како кажу, екуменистичка СПЦ рашчинила и екскомуницирала.

Епископ Артемије ће у новом манастиру, посвећеном Сабору српских светитеља, поставити за настојатеља свог калуђера Дамјана и замонашити једног искушеника, речено је „Вестима“ у Радосављевићевом окружењу.

Новац „заробљен“ у банкама

У својству привременог администратора Епархијом канадском патријарх ће током предстојећег боравка у Канади настојати да распетља замршену финансијску ситуацију. Наиме, Епархијски савет, једини чији легитимитет признају канадске финансијске и државне институције, а који је изабран у време бившег епископа Георгија Ђокића, званично је ставио вето на епархијске банковне рачуне до избора новог сталног српског епископа за Канаду. Тако да канадске финансијске установе, према слову закона, не дозвољавају приступ том новцу (око 700.000 канадских долара) ни свештеницима ни новој привременој епархијској управи коју је поставио привремени патријархов заменик прота Василије Томић.

И Георгије спрема катакомбу

У дворишту куће, у Милтону, где живи бивши канадски епископ Георгије, како „Вести“ незванично сазнају, увелико се ради на адаптацији гараже, како би она ове јесени била претворена у његову катакомбну богомољу.

– Журимо да послове завршимо. Ако убрзо успемо можемо позвати патријарха да нову богомољу освешта, док је у Канади – духовито примећују у Георгијевом окружењу.
Бивши канадски епископ тренутно је у Семберији (Република Српска), где је уз благослов тамошњег епископа Хризостома Јевића служио литургије у манастиру Тавна и родном месту Горњем Црњелову. Георгије не може да чинодејствује у српским црквама широм Канаде, јер му је забранио патријарх. Он у земљи јаворовог листа, како се може чути у српској заједници, ипак врши богослужења у руским и грчким црквама где га позивају браћа по Христу.

Извор: Вести / Срби на окуп