Тома решио да опет крене за Ватикан да посети папу Франциска

toma-nikolic-papa

Спољнополитичке активности председника Србије, следи посета папи; Датум посете Сарајеву још није утврђен, истичу на Андрићевом венцу

Београд – Председник Србије Томислав Николић требало би да отпутује, како је предвиђено, у званичну посету поглавару Римокатоличке цркве папи Фрању у Ватикан крајем следеће седмице, након што је у априлу тај пут одложен због квара на мотору авиона, речено је Данасу на Андрићевом венцу. У кабинету председника поручују да ће јавност и медији „благовремено бити обавештени“ о детаљима те посете. С друге стране, како кажу, датум нове посете Сарајеву, која је такође одложена ове године, још није утврђен.

 

Председник Николић требало је пролетос да посети папу Фрању, али је 17. априла на пола пута ка Ватикану одустао од сусрета са поглаваром Римокатоличке цркве због квара на мотору авиона. Николић је током једнодневне посете требало папи Фрањи да пренесе и поједине ставове Српске православне цркве (СПЦ), који су од заједничког интереса, због чега је уочи пута разговарао са патријархом Иринејом. Николић је требало да се састане и са државним секретаром Пјетром Паролином, секретаром за односе са државама Полом Галагером и шефом Одсека за западни Балкан Хенриком Јакоџинским.

Директорат цивилног ваздухопловства Србије саопштио је, поводом инцидента са авионом „фалкон 50“, да је у извештају пилота и копилота наведено да је до случајног активирања прекидача „emergency slot extension“ дошло пошто је просута кафа по командној табли. При понирању се угасио и мотор број 3 који је поново упаљен после пар минута, наведено је у документацији коју је објавило Министарство саобраћаја и инфраструктуре. Због овог догађаја пилот Бојан Зорић је суспендован са дужности.

Такође, у наредних месец до два може се очекивати и посета Николића Сарајеву која је требало да се деси у јуну, али је одложена до окончања екстрадицијског поступка у случају хапшења ратног команданта муслимана Сребренице Насера Орића. Како је прецизирано у саопштењу Председништва БиХ, формални захтев за одлагање посете српског председника, планиране за 16. јун, Бакир Изетбеговић је упутио председавајућем Председништва БиХ Младену Иванићу и хрватском члану Драгану Човићу.

 

„Имајући у виду новонасталу ситуацију, сматрам да званична посета председника Републике Србије Босни и Херцеговини у овом тренутку не би допринела циљевима због којих је планирана. Због тога захтевам да се планирана посета одложи и да се не реализује све до окончања екстрадицијског поступка пред швајцарским правосудним органима, те повратка Орића у БиХ“, образлаже свој захтев Изетбеговић.

У Кабинету Николића тада је речено да је Србија је посвећена добросуседским односима и сарадњи са земљама у региону и захтев члана Председништва БиХ да се посета одложи, неће променити добре намере Србије према свим грађанима БиХ. У саопштењу пес-службе председника је било истакнуто да ће Николић увек доћи у званичну посету БиХ, када сва три члана Председништва покажу јединство и спремност.

Позван у БиХ

Председавајући Председништву БиХ Драган Човић изјавио је уочи доласка чланова Председништва БиХ у Београд пре месе дана да је уверен да ће председник Србије Томислав Николић врло брзо, у септембру или октобру, посетити БиХ, чиме би се, каже, компензовала његова спреченост да недавно посети Сарајево. „Николић је позив добио, а ја ћу са њим разговарати ових дана невезано за посету Београду и такав сусрет ћемо договорити“, рекао је тада Човић.

Б. Цвејић – Данас