ЕПС предао захтеве за регистрацију фирми на Косову

eps1

ПРИШТИНА – Директори ћерки компанија ЕПС-а – „Електро Севера“ и „ЕПС Трговине“ данас су у Приштини предали документа и поднели захтеве за регистрацију тих предузећа, чије ће седиште бити у северном делу Косовске Митровице.

Оснивање ових компанија договорено је на последњој рунди дијалога Београда и Приштине, прошлог месеца у Бриселу, а рок за регистрацију је седам дана.

Такозвани министар за локалну самоуправу у ткзв. Влади Косова Љубомир Марић изјавио је након предаје захтева да је Влада Србије са Канцеларијом за КиМ кренула у имплементацију споразума о енергетици, наводећи да је реч о добром споразуму којим се обезбеђује електроенергетска сигурност на северу Косова, а да је сачуван и статус радника ЕПС-а.

Марић је истакао да без стабилног електроенергетског система нема ни одрживости постојећих привредних субјеката, попут Трепче, нити је могуће размишљање о улагањима у неке нове погоне.

„На овај начин смо осигурали и грађане и снабдевање електричном енергијом за правна лица, али смо и цео систем сачували и успели смо да створимо предуслове за улагања у привреду“, рекао је Марић.

Раније данас из ЕПС-а су саопштили да је Влада Србије дала сагласност на оснивање привредног друштва „Електро Север“ у Северној Митровици, а Извршни одбор ЕПС-а је на седници за директора тог предузећа именовао Бобана Новаковића.

Споразумом о енергетици, у оквиру Бриселског процеса од 25. августа ове године предвиђено је да ЕПС оснује привредно друштво за снабдевање електричном енергијом „Електро Север“.

Претходни Споразум о енергетици и телекомуникацијама одредио је да ЕПС оснује привредно друштво за трговину електричном енергијом „ЕПС Трговина“ у Северној Митровици.

Сагласност за оснивање „ЕПС Трговине“ у Северној Митровици Влада Србије је дала 30. октобра 2014. године и Надзорни одбор ЕПС-а именовао је Милана Вујаковића за директора тог привредног друштва.

Упркос свим настојањима ЕПС-а, регистрациона процедура на Косову и Метохији за то предузеће, није завршена, подсећа се у саопштењу.

(Танјуг)