Ваљевска Грачаница: Поука свештеницима од народа (ВИДЕО)

„Ко данас мисли да је то последња Литургија, боље да не улази унутра“.

Шпалиру свештеника који су се окупили јуче у порти манастира Грачанице код Ваљева, пришао је један од њених чувара, човек у одмаклим годинама, одлучним гласом рекао је оно што би се заправало очекивало од њих да поруче народу.

„…према томе, ко данас мисли да је то последња Литургија, боље му је да не улази унутра. Боље му је да није дошао. И, ако је свештеник, треба да скине одору и да је врати оном’ ко му је дао. То је страшно. Ова светиња, коме смета осим нечастивој сили? Опростите… ја сам грешнији од свију али ово знам. Ово добро знам“ рекао је човек свештеницима од којих нико ни реч није проговорио слушајући га.

Дан пре рушења Грачаничког комплекса владика ваљевски Милутин служио је Литургију у овом манастиру и рекавши да би то могла бити и последња Литургија у том храму, многе вернике разочарао.

Без обзира што се позвао на вољу Божију и рекавши да Он о свему одлучује, недоследност у одбрани манастира и одсуство хришћанске борбености и упорности да се ова немањићка светиња очува, народу је одузела много од поверења у њега као пастира али и у сам врх СПЦ који се ових дана бави свиме осим овом светињом која за њих као и да не постоји.


Извор: КМ Новине