У Пољској протест против независности Косова (видео)

Poljaci za KiMПРАГ – Поводом пете годишњице једнострано проглашене независности Косова чешко удружење „Пријатељи Срба на Косову“ организоваће сутра, на Вацлавском тргу у Прагу, протест под паролом „Косово је српско“, а сличан скуп најављен је за данас поподне у пољској престоници Варшави.

У позивници за протестни скуп у Прагу, објављеној на сајту чешког удружења и на фејсбуку, наводи се да се „отимање јужне српске покрајине Косово и Метохија од Републике Србије сматра грубим кршењем међународног права, Повеље Уједињених нација и завршног Хелсиншког споразума“.
„Нико нема право да мења границе држава силом и принудом. Проглашење ‘независности’ Косова и чињеницу да су га признале неке земље, укључујући и Чешку, сматрамо увођењем закона џунгле у међународне односе“, наводи се у позиву.

Организатори протеста у Прагу су нагласили и да желе да живе у свету у којем се међународни споразуми поштују.
„За нас, Косово је било, јесте и увек ће бити српско. Чак и велике силе су дужне да се придржавају међународног права“, закључују организатори протеста.

Сличан скуп, под истом паролом, најављен је за данас поподне у пољској престоници Варшави.

Скуп организује удружење „Пољаци за српско Косово“, које у позивници за протест наводи да „Пољаци добро знају шта значи распарчавање државе и отимање историјских земаља“

Линк ка сајту организатора протеста