ЗАДАРСКИ НАДБИСКУП (ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА ВРЛИ ПРИЈАТЕЉ) УВРИЈЕДИО ЖРТВЕ НДХ И СРПСКИ НАРОД

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта рекао је да је надбискуп задарски Желимир Пуљић увриједио жртве злочиначке Независне Државе Хрватске (НДХ) и српски народ у цјелини изјавом да је усташки поздрав „За дом спремни“ двосмислен појам и да грађани на референдуму одлуче о његовом увођењу у хрватску војску.

„Тиме се надбискуп Пуљић отворено сврстао на страну бискупа сисачког Владе Кошића и помоћног бискупа загребачког Валентина Позаића, који су међу потписницима петиције да се поменути поздрав уведе у службену употребу у хрватској војсци, а тиме рехабилитује усташтво у јавном животу Хрватске“, навео је Линта.

Он је констатовао да је скандалозна чињеница да ниједан од преосталих 17 надбискупа или бискупа који чине Хрватску бискупску конференцију није осудио спорну иницијативу и поступак бискупа Кошића и Позаића, саопштено је из Коалиције.

„Јавним или прећутним прихватањем тог поздрава, хрватски надбискупи и бискупи шаљу поруку да прихватају да је злогласна НДХ била држава хрватског народа, а усташе борци за хрватску слободу“, закључио је Линта.

СРНА