Дамјанац: овако написана Историја, у присуству стручне јавности, срамота је за срски народ (ВИДЕО)

Недавно је српска јавност заталасана неистинитим школским лекцијама у уџбеницима Историје. Међутим, све се врло брзо смирило јер су неки водећи медији то представили као „таблоидно тумачење“ науке и свели на један, једини пасус игноришући истину у потпуности.

Дамјанац: овако написана Историја, у присуству стручне јавности, срамота је за срски нардод (ВИДЕО)
Дамјанац са примерком уџбеника који га је запрепастио својимј изопаченим наводима / Фото: Стево Мрђен

Први који је о томе почео да пише и то износи у јавност био је Милан Дамјанац, филозоф и политички аналитичар. Медији су тражили и његово мишљење о овоме а он је на то, да јавно проговори, чекао 5 година!

За КМ Новине говори о свом „открићу“ које је опширно анализирао и о томе писао за сајт НСПМ 2010., године а које је пред јавност изашло једино захваљујући алтернативним и медијима које путем веб сајтова одржавају родољубиве групе и појединци а који су то сваке године изнова објављивали.

Једног дана Дамјанца је његов млађи брат питао да ли је тачно да „Косово и Метохија никада нису били српски, да су Албанци Илири, староседеоци на Балкану, а да Србима не припада ни један педаљ земље па ни оне северније“. Запрепашћен оваквим теоријама питао је одакле му то да би сазнао како све то пише у уџбенику Историје за 6. разред.

Тада почиње и његов рад на разбијању лажних теорија, дубљем проучавању историјских чињеница како би се додатно утврдила неоснованост школског градива које се нашло пред српском децом. Пре објављеног текста обратио се и надлежнима који су почели да га оптужују за екстремни национализам, да жели Србију да удаљи од Европе, да мења историјске чињенице и да је „псеудо научник“ с обзиром да је његов примарни позив Филозофија.

Почетак овакве, сада сасвим очиглене кампање промоције савремених шиптарских интереса а на огромну штету српских па и саме историје као науке, датира из времена СФРЈ. Није било много гласова против, чак се углавном такав начин пропаганде подржава из највиших институција укључујући и модерну СПЦ. Тако је недавно патријарх Иринеј изјавио да су они оформили комисију која ће радити на исправљању тих неистина али где су до сада били и ако су говорили, а они могу да говоре јавно, каже Дамјанац, зашто их никада до сада нисмо чули да о томе причају?

Послушајте са чиме се срео и до каквих сазнања је дошао иако само као грађани наспрам плаћене, ситуиране такозване „стручне јавности“ и експерата у својим областима којима је важнији ма какав глас из Европске уније од вапаја истине и народа у Србији чије образовање деце им је поверено.

Нама остаје да се угледамо на светле примере, упорност какву је Дамјанац показао и да стражимо над будућим издањима књига како би смо спречили подметање лажи и тако нашкодили себи и нараштајима који у нас имају пуно поверење.

Разговарао: Стево Мрђен / опремиле КМ Новине


Извор: КМ Новине