Римокатоличка верска организација тражи да се о усташком поздраву „За дом спремни“ народ изјасни на референдуму

Zagreb, 12.1.2015 - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić u čestitki novoizabranoj predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar Kitarović, ističe kako je velika odgovornost biti predsjednica jer se Hrvatska nalazi pred brojnim izazovima koji traže hrabro vodstvo i mudre i razborite odluke na boljitak svih njezinih stanovnika, te je zaželio da joj Bog da mudro i pronicavo srce. Na arhivskoj fotografiji Želimir Puljić tijekom božićne mise u zadarskoj katedrali svete Stošije 25.12.2014. godine. foto HINA/ ua

„Након тога, темељем закључака с тога скупа евентуално подузети очитовање путем потписа или референдума“, сматра надбискуп Пуљић. Приопћење надбискупа преносимо у цијелости.

Два бискупа нису Црква

Представљати и водити разне иницијативе у демократском друштву начин је изражавања слободе мишљења. Они пак који таквој иницијативи дадну свој пристанак и свој потпис очитују да подржавају оно што покретачи идеје образлажу те својим потписом показују да живимо у озрачју демократског друштва у којем се може писати и потписивати без страха да ће због тога нетко поћи на „обавијесни разговор“ или завршити на суду и у затвору, истакнуо је монс. Пуљић.

Притом је упозорио да „сви који потписују и подржавају такве иницијативе, морају бити спремни одговарати свима који оправдано траже образложење и аргументе таквих приједлога. Не бих стога могао образлагати особне ставове двојице бискупа који су својим потписом на ту петицију изразили своје очитовање о том приједлогу. Наравно, таквим потписом то не чини ни бискуп уиме своје бискупије, ни професор уиме факултета, ни редовник уиме своје редовничке заједнице, ни академик уиме Академије, већ у своје особно име“.

Поздрав „За дом спремни“ је двозначан и нејасан

„Остајући дакле на демократској разини, имао бих приједлог с обзиром на ову и сличне теме о којима се неријетко тражи очитовање путем петиције или референдума. Поготову кад се ради о двозначним и недовољно дефинираним појмовима који најчешће изазивају напетости и пријепоре. Или пак ако идеје и приједлози дају широку могућност манипулације људским осјећајима, вриједностима или томе слично. А чини се да поздрав ‘За дом спремни’ улази у то подручје двозначности и нејасноће“, истакнуо монс. Пуљић.

Предсједник ХБК стога сматра да би било „корисно и сврсисходно о одређеном предмету, који у даном тренутку заокупља јавност, приредити пригодан скуп људи од струке који ће дати своје стручне и знанствене прилоге. А након тога, темељем закључака с тога скупа евентуално подузети очитовање путем потписа или референдума.

Приватизирање иницијативе

У противном, постоји опасност да се неку занимљиву иницијативу ‘приватизира’, а она може имати обиљежја ширег, опћег интереса, па је штета ако нема знанствену и стручну подлогу. Поготову ако носи ‘политичку’ или неку другу етикету што је онда излаже још већој погибељи и могућности манипулирања, навијања и стварања непотребних напетости и друштвеног раслојавања, умјесто конструктивних расправа, разговора, договора и закључака“.

Индекс.хр