НЕОБИЧНО УПОЗОРЕЊЕ!

siptarcinaВАШИНГТОН – Сједињене Америчке Државе су упозориле лидере у Албанији да престану са потпиривањем национализма, истовремено им отворено рекавши да се не мешају у послове Србије, преноси агенција Ројтерс писмо Стејт департмента упућено Министарству спољних послова Албаније.

Администрација у Вашингтону је реаговала након што су из Албаније, пред јунске изборе, све чешће почеле да се чују националистичке изјаве, усмерене према суседним државама, у којима живе милиони етничких Албанаца, наводи британска агенција.

Ројтерс подсећа, да је прошлог новембра, шеф грчке дипломатије бојкотовао прославу стогодишњице албанске државе, због изјава премијера Салија Берише о албанским земљама, а исто је урадио и председник Македоније.

У допису упућеном албанском министарству, Стејт департмент пише да се лидери те земље заглибљују у потенцијално опасну причу, с обзиром на историју етничких конфликата на Балкану. Такве изјаве неће само промовисати још запаљивије понашање и одвратити регион од својих приоритета, већ ће потенцијално подстаћи насиље, угрозити мир и стабилност и утицати на наше односе , наводи се у америчком писму.

Још отвореније, речено је албанским политичарима да се не мешају у послове Србије, наводи британска агенција. Ројтерс додаје да је портпарол амбасаде САД у Тирани одбио да коментарише тај допис.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП