Атифете Јахјага: Потписани споразуми јачају суверенитет и територијални интегритет Косова

Atifete-Jahjaga

Такозвана председница Косова Атифете Јахјага поздравила је у уторак увече потписивање у Бриселу четири споразума Косова и Србије уз посредовање Европске уније и оценила да је то значајан допринос јачања уставног поретка и нормализацију односа.

 

Јахјага је, саопштио је њен кабинет, телефоном разговарала с ткзв. премијером Косова Исом Мустафом и истакла да ти споразуми јачају суверенитет и територијани интегритет Косова, а циљ им је да Косово постане целовита, просперитетна и одржива држава.

– Споразуми помажу интеграцији спрске заједнице у институционални и друштвени живот земље у пуној сагласности са Уставом и законима на Косову – каже се у саопштењу.

Јахјага је оценила да је постизање споразума, укључујући и посебан међународни позивни број за Косово, доказује опредељење и озбиљност Косова у процесу дијалога, што ће помоћи и даљој међународној консолидацији и јасној европској перспективи Косова.

Премијер Србиј Александар Вучић и Иса Мустафа потписали су у уторак у Бриселу пакет од четири споразума – Споразум о ЗСО, о телекомуникацијама, о енергетици и о ослобађању моста на Ибру у Митровици за саобраћај.

(Бета)