Марко Ђурић: Потписивањем споразума у Бриселу Србија је победила са 5:0

marko-duric-aleksandar-vucic-rekonstrukcija-vlade-vlada-srbije-1363733811-285149

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је после потписивања споразума у Бриселу да је Србија победила са 5:0.

Делегације Београда и Приштине су уз посредовање Европске уније потписале споразуме о Заједници српских општина, енергетици, телекомуникацијама и Парку мира.

 

“Спортским речником, Србија је победила са 5:0. Заједница српских општина ће имати свог председника, своју скупштину, директне институционалне везе са Србијом и озбиљна извршна овлашћења у многим областима. Имамо четири месеца за израду Статута Заједнице српских општина, главни договор смо постигли и ја честитам грађанима Косова и Метохије“, рекао је Ђурић.

Он каже да је споразум о енергетици такође веома повољан за српску страну.

“Што се тиче енергетике, то је био мајсторски, филигрански рад на споразуму. Ни на један начин није прејудицирано питање имовине, искључили смо се из тога, добили смо компанију за снабдевање и дистрибуцију којом ће управљати Срби. Биће у власништву ЕПС и ЗСО ће имати значајну улогу“, додао је Ђурић.

А што се тиче телекомуникација, Ђурић наводи да ће ниједна друга држава, у првом реду Аустрија, неће подности захтев да Косово добије свој позивни број.

“Промениће се на боље, Телеком Србија ће моћи несметано да ради на територији Косова и Метохије. Сви корисници услуга ће моћи да наставе да користе без плаћање, без међународног позивног броја као што је хтела приштинска страна. КиМ ће имати позивни број, али као географска област Србије“, истиче Ђурић.

На питање да ли ово значи да ће 12. октобра Србија добити зелено светло за отварање поглавља Ђурић је рекао да је то, поред четири споразума, пети гол који је Србија постигла у Бриселу.

Такође, навео је да ће споразумом о Парку мира северни део Косовске Митровице добити своју Кнез Михаилову улицу.

(Танјуг)