Монаси будистичког самостана Шаолин учествују на фестивалу витештва у манастиру Манасија

saolini

На Међународном фестивалу витештва “Деспот Стефан Лазаревић” – Манасија 2015, чији је покровитељ председник Србије Томислав Николић и који ће се одржати између 25. и 27. августа у оквиру комплекса манастира Манасија, као специјални гости учествују монаси чувеног кинеског будистичког манастира Шаолин. Они ће извести спектакуларан наступ прве и друге вечери фестивала.

У најави прес службе Председника Србије наводи се да се ова манифестација одржава у сусрет изузетно значајног јубилеја – 600 година манастира Манасија, са циљем промоције српске културе и баштине.

Шаолински храм или шаолински самостан је будистички храм у Сонг Схану близу Зхенгзхоуа у кинеској провинцији Хенан.

Основан је у 5. веку. Због повезности са кинеским борилачким вештинама, а посебно са шаолинским кунг фуом, данас представља најпознатији Махаyана будистички храм у западном свету.

Комплекс манастира са његовим пагодама од 2010. године представља део светске културне баштине, односно налази се на листи УНЕСКА.

Први старешина самостана био је Батуо, учитељ дхyане који је дошао у Кину из Индије 464. године како би ширио будистичко учење. Самостан је у прошлости често разаран, обнављан и прошириван.

Поред монаха самостана Шаолин, у оквиру програма, очекује се и учешће бројних уметника и витешких трупа из Србије, Бугарске, Чешке, Француске, Републике Српске, Хрватске, Словеније, Украјине, Русије, Мађарске и
Румуније.

Свечано отварање манифестације је у уторак, 25. августа у 19.00 часова у манастиру Манасија, задужбини Деспота Стефана Лазаревића код Деспотовца.

ИЗВОР: ФоНет   ПРИПРЕМИЛА: Ана Цветковић