Владимир Цуцић: Очекујем у наредних месец и по до два дана прилив између 2.000 и 3.000 миграната дневно

azilanti

На Миратовачком пољу, код Прешева, јутрос је било нешто мање од 2.000 људи који су тамо стигли у току ноћи из Македоније, изјавио је Владимир Цуцић.

Републички комесар за избеглице и миграције додао да је током ове године до сада кроз Србију прошло више од 90.000 миграната.

Цуцић је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, рекао да, због нестабилности у Грчкој, очекује у наредних месец и по до два дана прилив између 2.000 и 3.000 људи дневно и да „то није број са којим не можемо да се носимо“.

Републички комесар за избеглице и миграције је истакао да очекује да данас на влади буде усвојен оперативни план, да је најбитнији донатор делегација ЕУ, али да су осим њих, ту и УНХЦР, Американци, Немци и Руси.

„Маса тих билатералних донора и донора из Агенције УН и других је спремна и ми ћемо то тражити. Не можемо дозволити да овај терет падне на Србију“, рекао је Цуцић.

Цуцић је, говорећи о између 300 и 400 миграната који бораве у парку поред Аутобуске станице у Београду, истакао да се они упућују да оду у Крњачу, где могу да спавају и да се окупају.

Када је реч о ангажовању екипа у Прешеву и Кањижи, Цуцић је рекао да ни у једној смени није мање од 250 до 300 људи, који су представници полиције, жандармерије, служби безбедности Комесеријата за избеглице, Црвеног крста, локалне самоуправе и лекари.

Он је додао да се због предстојећег захлађења и киша не може дозволити да људи буду под шаторима, већ да је циљ стварање хуманих услова.

Према његовим речима, талас миграната почео је у периоду од 10. до 12. јуна, када их је било између 500 и 600, а сада их у просеку има између 1.500 и 2.000 људи дневно.

Цуцић је рекао да од више од 90.000 миграната, који су ове године прошли кроз Србију, сви изражавају азилне намере, али да нико није тражио азил.

„Дневно дамо 1.000 – 1.500 оброка по станици“, истакао је Цуцић.

На питање о инциденту и сукобу у парку поред Аутобуске станице између Авганистанца и Курда, Цуцић је одговорио да су надлежни органи одмах реаговали.

Курди имају нерашчишћених рачуна и са Сиријцима и са Ирачанима, рекао је Цуцић и додао да су „Авганистанци у основи најпроблематичнија група“.

(Танјуг)