УНХЦР: Више од 7.000 миграната стигло у Србију за једну ноћ

migranti-azilanti-izbeglice

Више од 7.000 избеглица стигло је у Србију у ноћи између суботе и недеље, после проласка кроз Македонију, саопштио је у недељу увече у Женеви Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР), док Међународна федерација Црвеног крста очекује „драматичан пораст“ броја избеглица наредних дана.

 

„Више од 7.000 људи је дошло у Србију у ноћи између суботе и недеље пошто су успели да из Грчке пређу у Македонију и возом крену из Ђевђелије“ до Србије, наводи се у саопштењу и додаје да је неколико стотина и даље на граници, а очекује се и нови талас придошлица.

Македонија која је у четвртак увела ванредно стање и послала полицију и војску на границу да би спречила улазак избеглица из Грчке, на крају је отворила границу и пустила избеглице.

УНХЦР је навео да је добио гаранције од македонских власти да ће оставити отворену границу за избеглице.

Међутим, та организација је затражила од Македоније да „појача своје присуство и капацитете“ на граници како би био боље организован прихват људи, и додала да је спремна да помогне македонским властима ако то буде потребно.

УНХЦР помаже српским властима и невладиним организацијама при пријему избеглица у Прешеву. Та организација је поделила одређену количину хуманитарне помоћи, како су то затражиле српске власти.

„УНХЦР оцењује да Грчка и Македонија треба да уложе додатне напоре за решавање тог проблема који не може да нестане преко ноћи и погађа целу Европу. Поново апелујемо на земље ЕУ да повећају помоћ Грчкој, Македонији и Србији“, рекао је директор УНХЦР за Европу, Венсан Коштел.

Међународна федерација Црвеног крста и Црвеног полумесеца позвала је на сарадњу и заједничке напоре „на највишем нивоу“ како би се задовољиле потребе миграната и упозориле на „драматичан пораст“ броја избеглица наредних дана који стижу преко грчких острва.

Више од 3.000 миграната са железничке станице у Ђевђелији у току дана превезено је редовним и ванредним возовима, аутобусима и такси возилима до граничног прелаза са Србијом Табановце – Прешево, објавили су данас македонски медији.

На грчко – македонској граници данас је мирно, већег броја миграната нема ни на железничкој станици у Ђевђелији, а смањено је и присуство македонских безбедносних снага.

Избеглице са Блиског истока које прелазе границу са Грчком од данас се упућују директно у прихватни центар изван Ђевђелије одакле чекају наредни воз за Србију, а на истом месту добијају и документа потребна за транзит кроз Македонију.

Према подацима Црвеног крста Србије, у Прешеву је у суботу у Прихватном центру за мигранте и избеглице пријављено између 6.000 и 8.000 миграната, у највећој мери из Сирије.

Због великог прилива избеглица који у Србију долазе из Македоније, у близини села Миратовац у прешевској општини формиран је још један прихватни камп за мигранте у коме се налази око 2.000 људи.

Мигранте који добију потврде о намери да затраже азил из Прихватног центра у Прешеву аутобусима до Београда од недеље ујутру организовано превози УНХЦР. У тај центар стално пристижу нови мигранти из Македоније, док га они који добију потребна документа одмах напуштају.

Министар одбране Србије Братислав Гашић рекао је данас у Прешеву да је у оба прихватна центра у Прешеву и Миратовцу смештено више од 5.000 људи, да је у Србију у последња 24 сата ушао огроман број избеглица као и да се долазак већег броја избеглица очекује и наредних неколико дана.

УНХЦР је обезбедио аутобусе који избеглице након регистрације, превозе из прихватног центра у Прешеву ка Београду.

(Бета)

Шта избеглице чека на уласку у Србију?

У последња 24 часа у прихватни центар у Прешеву, на југу Србије, стигло је неколико хиљада избеглица са Блиског истока који су у Србију ушли из Македоније.

Њих су македонске власти цео дан и ноћ пребацивале организовано до границе са Србијим.

После неколико тешких дана на македонској граници, у предприхватни камп код села Миратовац пристижу уморни и исцрпљени мигранти.

Пре одласка у Прихватни центар у Прешеву, мигранти овде добијају неопходну медицинску помоц, храну и воду.

Лекарима жанрамерије од јутрос помаже и екипа прешевског Дома здравља.

Због прилива нових избеглица, јуче је овде постављено девет великих шатора, донација Руско-српског хуманитарног центра из Ниша.

Министар одбране Братислав Гашић каже да у Миратовцу раде сви, лекари, полиција, жандармерија и војска, са истим задатком да се обезбеди хумани третман избеглицама пре него што наставе пут по Србији.

Гашић додаје да ће у Миратовцу бити обезбеђене додатне медицинске екипе и струја.

Министар наглашава и да Србија већ ради на организацији новог прихватног центра.

У Прихватном центру у Прешеву организована је и трећа смена и од синоћ раде без прекида: Мигранти који добију папире, аутобусима крежу даље ка Београду.

(Б92)