Македонске власти дозволиле мигрантима да ванредним возом уђу у Србију

Македонске власти су дозволиле избеглима с Блиског истока да са железничке станице у Ђевђелији пређу у Србију и за њих је обезбеђен ванредни воз.

То је учињено у договору са UNCHR, иако је званично Скопље претходно намеравало да избегле врати у Грчку.

Са овом групом миграната – избеглица са Блиског истока који су у Македонију ушли пре проглашења ванредног стања у граничном појасу границе с Грчком, полиција се синоћ сукобила у покушају да их насилно врати у Грчку.

У том окршају је, преносе локални медији, ножем рањен један полицајац.

Македонске власти су данас најавиле да ће убудуће улазак у Македонију бити дозвољен само ограниченом броју избеглица из „рањивих категорија“.

Специјалне јединице полиције, распоређене уз границу са Грчком, од јуче код Ђевђелије не дозвољавају ниједном мигранту да пређе границу и уђе у Македонију.

Зато је развучена ограда од бодљикаве жице са обе стране железничке пруге код граничног прелаза Ђевђелија-Идомени, као и дуж граничне линије у дужини од неколико километара.

Очекује се да полицијске снаге данас замене припадници македонске војске који су већ у оклопним возилима паркираним код железничке станице у Ђевђелији.

У покушају да зауставе све већи прилив избеглица с Блиског истока који у Македонију илегално улазе из Грчке, македонски специјалци су јуче дуж границе употребили и шок бомбе.

Ванредна ситуација је проглашена у граничном појасу на југу и северу Македоније, дуж граница с Грчком и са Србијом.

(Бета)