Едита Тахири: Више од 100 Срба из Цивилне заштите потписало уговоре са две ткзв. косовске институције

Edita-Tahiri

Такозвана косовска министарка за дијалог Београда и Приштине Едита Тахири изјавила је за приштински дневник Зери да је 105 Срба из тзв. структура цивилне заштите на Косову и Метохији потписало уговоре са две ткзв. косовске институције – Агенцијом за управу и хитне случајева и притворској јединици у Мтровици.

 

Зери пише да ће, према речима Тахири, њих 80 радити у Агенцији за управу и хитне случајеве, која делује унутар ткзв. косовског министарства унутрашњих послова, а остатак у притворској јединици.

Ови уговори су, како се наводи, потписани у оквиру споразума из Брисела који предвиђа, између осталог, интеграцију одређених структура српске заједнице у ткзв. косовске институције.

Приштинска Коха диторе објавила је јуче да ће до краја месеца сличне уговоре потписати укупно 483 припадника тзв. цивилне заштите.

(Танјуг)

„Захтев општина са српском већином да се постигне споразум о ЗСО неће утицати на ток преговора“

Ткзв. Косовска министарка задужена за дијалог са Србијом Едита Тахири изјавила је да захтев десет општина са српском већином да се на следећем састанку премијера Косова и Србије постигне споразум о Заједници српских општина, неће имати утицаја на ток преговора и истакла да Заједница неће имати извршна овлашћења.

„Сада разговарамо о основним принципима на којима треба да се формира Асоцијација. На том плану је било одређеног напретка, али ће се разговори наставити на следећим састанцима, 24. августа на нивоу техничких група и 25. августа на нивоу премијера, уз посредство (високе представнице ЕУ Федерике) Могерини“, изјавила је Тахиријева за дневник Епока е ре.

Навела је да се процес не може ограничити на датуме и рокове и да је ткзв. влада Косова заинтересована да се постигне споразум, преноси Бета.

Едита Тахири је поновила да Заједница неће имати извршна овлашћења и истакла да је „од почетка јасан став Владе Косова да Асоцијација буде у потпуном складу са Уставом Републике Косово, законима Косова, онако како се каже у Бриселском споразуму о нормализацији односа“.

Навела је да је не интересују ставови Београда.

Градоначелници десет општина са српском већином у среду су позвали владе у Приштини и Београду да на следећем састанку у Бриселу постигну споразум о формирању Заједнице општина са српском већином.

(РТС)