Представници ЛГБТ удружења: Одржавање два скупа 20. септембра не би требало да представља проблем – „Биће шарено, фино, лепо“

PARADA-PONOSA-19

БEOГРAД – У Београду су за 20. септембар заказани Парада поноса и скуп „Понос транс* особа“, а саговорници Танјуга истичу да су представници целокупне ЛГБT заjедница и даље дискриминисани те да на одржавање два скупа у истом дану не треба гледати као на проблем, већ на помак.

И док ће учесници Параде шетати градом, скуп „Понос транс* особа“ биће организован у Пионирском парку, а представници тих скупова кажу да нема места неслагању.

 

„Потпуно jе легитимно да се одржава jедан заjеднички скуп, као што jе легитимно да се одржаваjу и два различита скупа“, сматра повереница за заштиту равноправности Бранкица Jанковић додаjући да не би требало да узбуркавати jавност и правити велике полемике.

Oцењуjући да сигурно постоjе разлози због кога jе jедан део ЛГБT популациjе, у овом случаjу транс родне особе, одлучио да скрене посебно пажњу на своjе проблеме и организуjе посебан скуп, она jе навела да jе неопходно константно подсећати да jе jош увек целокупна ЛГБT заjедница изложена поjединим облицима маргинализациjе.

„Свакако jесте боље него претходних година, али не можемо jош увек рећи да се ти наши грађани у потпуности осећаjу безбедно и сигурно и да нису често жртве дискриминациjе“, рекла jе Jанковић.

Зато, како каже, не види никакав проблем да оба скупа буду организована и то квалитетно.

Jанковић jе указала и да jе Параде поноса одржана прошле године „итекако добра порука грађанима да сви можемо слободно изразити своjе ставове и да се jедан блоговремено наjављени jавни скуп може одржати“.

Бобан Стоjановић из Oрганизационог одбора Параде поноса наводи да већина великих, развиjених праjдова има сепаратне скупове коjе организуjе свако ко препозна потребу да се специфичниjе изрази или изнесе своjе захтеве.

Tо jе део иконографиjе праjдова, обjашњава он и додаjе да у том контексту поздавља одржавање скупа „Понос транс особа“.

Kако каже, из више разлога, међу коjима jе и безбедност, добро jе да истог дана, малтене на истом месту, буду организована два скупа.

„Не видим никакав проблем, нити да jе то неко издваjања, сепаратисање. Tо jе право било кога да искаже своjе проблеме“, сматра Стоjановић додаjући да ће организатори Параде поноса позвати организаторе скупа „Понос транс особа“ да се прикључе праjду.

Kако истиче организовање два скупа не може да штети, већ само може да да допринос.

И Хелена Вуковић из Oрганизационог одбора „Поноса транс* особа“ каже да jе добро да два скупа буду организована истог дана те да несугласице нису потребне.

Mеђутим, наводи и да jе касно да организатори два скупа организуjу било шта заjедно, jер их из Параде поноса нико, како тврди, ниjе контактирао већ годинама.

„Скуп ће уствари бити журка уз музику и дружење баш са грађанима коjима желимо да покажемо да смо наjнормалниjи људи коjи имаjу проблем. Биће шарено, фино, лепо“, рекла jе Вуковић о скупу „Понос транс особа“.

Oбjашњава да jе скуп заказан за 20. септембар „кулминациjа незадовољства транс особа“, али да он неће решити многа покренута питања.

Истиче и да се организатори не плаше проблема jер jе прошла година била преломна показавши да jе полициjа у стању да изнесе проблем.

(Танјуг)