За Вучића је најважније решити „случај“ шиптарских терориста (америчких држављана) – браће Битићи

aleksandar-vucic(1)

Никога нећемо заштитити у случају Битићи

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да влада нема намеру да заштити било кога за кога се установи да је одговоран или умешан у убиство браће Битићи. Како је рекао, у САД не намерава да носи нове доказе у том случају, како је то шпекулисано.

 

– Обавеза Владе је да заврши истрагу о том питању, да тај случај реши, а не да носи папире – рекао је премијер и подсетио да „тај случај нису решили неки који су били на власти 13, 14 година…“.

– Ми ћемо то да решимо – поновио је Вучић.

Како каже, то није питање нових доказа, него једног тешког злочина.

– Ми то питање морамо да решимо, и то није важно због билатералног проблема, већ зато што је то тежак и ужасан злочин који се десио над тројицом америчких држављана – рекао је Вучић.

Он је рекао да „има проблема у прикупљању доказа и истрази, наравно, зато то толико и траје“, и да је уверен да ни раније нико није хтео да штити никога у том случају.

Вучић је рекао да мрзи куповину времена и одлагања, те да ниједну обавезу не воли да одлаже, што је случај и са овом истрагом.

Према његовим речима, тројица браће помагала су једном Србину да пређе административну границу, али су ухваћени близу те линије.

– Ухапшени су, јер нису имали визе и осуђени су на 15 дана. Кад је требало из Прокупља да иду кући, одведени су у Петрово село и погубљени, а још су сами себи копали раку – подсетио је Вучић и нагласио да такав ужасан злочин мора бити решен.

Премијер Александар Вучић обишао је данас реновирани терминал 1 на београдском аеродрому „Никола Тесла“, и најавио да ће до септрембра 2016. године бити уложено 21 милиона евра из средстава аеродрома за реконструкцију и побољшање капацитета.

 

Вучић је рекао да су и аеродром и национална авио компанија Ер Србија профитабилне компаније, које ће бити спремне за директне летове за САД у наредних неколико месеци.

Он је новинарима рекао да је влада веома задовољна пословним резултатима које постижу аеродром Никола Тесла и национална авио компанија, и навео податак да је аеродром 1. августа оборио рекорд, а Ер Србија у трећој недељи јула имала најбољу седмицу, те да је попуњеност кабина 93 одсто.

„Наша намера је да употпуњујемо и побољшавамо капацитете, а добром међусобном сарадњом могу да напредују обе компаније“, рекао је Вуцичх и изразио захвалност Етихаду што је Ер Србији омогућио добру мрежу, трансферне могућности и знање.

Према његовим речима, влада је ове године од аеродрома приходовала 13 милиона, а очекујемо се и дивидента од више од неколико стотина милиона евра у септембру.

Вучић је рекао да се од Ер Србије очекује да и ова године буде профитабилна, наводећи да ове године компанија има седам одсто више путника него прошле године, а да је попуњеност капацитета већа него икада.

Премијер је напоменуо да ће аеродром и Ер Србија заједнички радити да се испуне сви технички услови, посебно у вези са трансфером пртљага, за летове из Београда за САД, односно Њујорк.

Како је рекао, за САД ће вероватно летети авион А330 који ће бити купљен на лизинг, а коштаће 500.000 долара на месечном нивоу.

 

Вучић је разговарао и са руководством аеродрома, а састанку су присуствовали и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, генерални директор Ер Србије Дане Кондић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Реновирани терминал 1 Аеродрома „Никола Тесла“ пуштен је у рад 23. јуна и на тај начин београдски аеродром започео је снажан инвестициони циклус у планираној вредности већој од 20 милиона евра у наредних 12 месеци у којем ће бити изграђен и терминал 2.

Како је најављено, капацитет „Николе Тесле“ тиме ће до краја 2016. бити повећан за око 40 одсто.

За путнике који се на лет пријављују у терминалу 1 омогућен је директан приступ чекаоницама и фингерским ходницима, чиме је скраћена дужина њиховог кретања кроз аеродромску зграду и поједностављен процес отпреме путника, а уређено је нових 1.450 квадратних метара пословног простора у функцији проширења аеродромских капацитета, као и нових комерцијалних садржаја.

Родитељима са малом децом на располагању је посебна просторија у оквиру чекаонице.

За посао уређења и адаптације ангажоване су домаће грађевинске фирме, а Аеродром „Никола Тесла“ све фазе проширења терминалних капацитета финансира искључиво из сопствених средстава.

Такође, на аеродрому је од 3. јула свим путницима и посетиоцима на располагању неограничен бесплатан приступ бежичном интернету.

Целокупна површина пристанишне зграде аеродрома, односно оба терминала, шалтери за пријаву на лет, путничке чекаонице, ходници испред чекаоница, доласци и салони покривени су сигналом бежичног интернета.

Београдски аеродром нуди домаћим грађевинским предузећима учешће у предстојећим пројектима ширења капацитета аеродрома вредним око 20 милиона евра.

Радови на најважнијем пројекту – доградњи фингерског ходника Ц, то јест, проширењу терминалне зграде (терминал 2) за 11.000 метара квадратних, у вредности 15,2 милиона евра, треба да почну већ до краја године.

То ће бити прва гринфилд инвестиција на аеродрому у последњих двадесетак година.

Капацитет београдског аеродрома ће бити повећан са садашњих 5,5 на осам милиона путника годишње.

Биће повећања плата и пензија, али не на штету фискалне стабилности

Премијер Србије Александар Вучић поновио је данас да ће Влада тражити од ММФ-а повећање плата и пензија, али је нагласио да то ни по коју цену не сме да угрози фискалну стабилност земље.

 

– Не мислим да ће бити великих проблема, јер нисам широке руке по том питању – рекао је премијер, најављујући да ће влада са представницима ММФ-а, током посете која следи у Београду, разговарати о томе колики је фискални простор Србије за повећање плата и пензија.

Упитан шта то конкретно значи, премијер је појаснио:

„То значи да моја рука никада није широка, јер увек водим рачуна о државним и јавним финансијама“.

– Данас ћете на седници владе имати исплаћено све што дугујемо било коме, па и сваком спортисти, и то од пре два-три дана – рекао је он.

Одговарајући на питање новинара шта је још потребно да Србија уради уочи посете ММФ-а Србији крајем августа, Вучих је рекао да поред разговора о повећању плата и пензија, остаје и да се заврши посао на закону о улагањима.

Са случајем „Лото“ смо завршили, а о хеликоптеру нисам желео ни да се обавештавам

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је истрага у „случају Лото“ завршена, а да о току истраге пада војног хеликоптера није желео ни да се обавештава, како би биле искључене евентуалне примедбе о уплитању извршне власти у посао тужилаштва.

Влада Србије, навео је, не само да нема, већ не сме да има никакав утицај на тужилаштво, које је самостални орган, као што и правосуђе мора да буде независно.
„Што се хеликоптера тиче, нисам желео чак ни да сазнам нешто више од тога управо да бисмо извршну власт склонили из тога у потпуности, па нека тужилаштво ради свој посао“, рекао је Вучић новинарима, одговарајући на питање докле се стигло са истрагама у вези са та два случаја.

Нећу да учествујем у кампањи против миграната

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће држава помоћи на све могуће начине мигрантима и да неће да учествује у кампањи против њих.

Вучић је новинарима на аеродрому „Никола Тесла“ рекао да ће држава помоћи и Кањижи, као што је урадила у случају Прешева, али да не сматра да су сви у Кањижи незадовољни због доласка великог броја миграната.

 

– Нису сви у Кањижи против тога, поготово ако питате људе који имају бизнис локале, сви ће вам рећи да је ситуација обрнута. Помоћи ћемо Кањижи, као што чинимо у Прешеву. Београд има већи прилив миграната, па се сналази – рекао је Вучић.

Премијер је указао на то да су забелеžжена само два инцидента у којима су учествовали мигранти, и то између себе.

– Да узмете два најмирнија села у Србији, не можете да нађете такав проценат – навео је Вучић.

Премијер Србије је казао да ће држава урадити шта може по том питању, да ће тражити од Европе помоћ, али да није сигуран да ли ћемо моћи и да је добијемо.

– Сад да плачемо као да се суочавамо са највећом катаклизмом, нећу у томе да учествујем, то су људи. Ја у кампањи против миграната нећу да учествујем, наши људи су пролазили кроз исту патњу и несрећу – рекао је Вучић.

(Танјуг)