Сведочанства о украјинским злочинима над цивилима Донбаса (ВИДЕО)

Амбасада Руске Федерације у Подгорици, у циљу боље комуникације са грађанима Црне Горе као и размјене  информација са јавношћу, формирала је корисничке профиле на друштвеним мрежама „Facebook“ и „Twitter“, као и на „Youtube“.

Како се наводи на сајту Амбасаде циљ ове кампање је да се објављене вијести користе за информисање посјетилаца о актуелним кретањима у међународној политици, мултилатералној дипломатији, као и руско-црногорским односима.

На сајту се налази и издање „Бијеле књиге“ кршења људских права и начела владавине права у Украјини, односно злочина над цивилним становништвом Донбаса, које обухвата период од јула до новембра 2014. године.

Тај документ говори о страхотама у Украјини као и бројним неправилностима, од повреда права на живот, слободу и личну безбједност, ограничења слободе медија и новинарске активности, повреда права на слободу окупљања и удруживања, фер изборима и остало.

„Бијела књига“ указује и на застрашивања политичких противника, киднаповања, кршења права мањина, дискриминацију, ксенофобију, повреде права на слободу мисли, савјести и вјероисповести, као и бројне примјере кршења основних економских, социјалних и културних права грађана Донбаса од стране актуелне украјинске пучистичке власти.

Подаци „Бијеле књиге“ потврђује систематски, а у неким случајевима фокусиран карактер кршења основних међународних принципа људских права и владавине права у Украјини.

Током припреме овог документа коришћени су подаци мониторинга украјинских, руских и неких западних медија, изјава представника кијевских власти и њихових присталица, многобројна свједочења свједока, као и материјали прикупљени у Московском бироу за људска права и Специјалном мониторингу – мисије ОЕБС-а.

Овај документ налази се на овом линку

На страници амбасаде Руске Федерације налази се и документарни филм који је сниман пуних осам мјесеци, а који документује како је Крим избјегао трагичну судбину Доњецка и Луганска.

Предсједник Русије Владимир Путин, као и актери тих догађаја у филму „Крим -повратак кући“ откривају детаље операција која је спријечила да се на Криму деси ситуација каква се сада дешава у Донбасу.

Филм даје одговоре на питања како је донијета одлука о припајању Крима Русији, како су се појавили „љубазни људи“, како су без крвопролића разоружане 193 украјинске војне јединице, како се на Криму појавио обалски ракетни комплекс „Бастион“ и о чему је Путин разговарао са предсједником САД Бараком Обамом.

http://www.in4s.net/index.php/video/