Украјина: Забрањенo 38 руских књига због „подстицања на мржњу и сепаратизам“

Украјинске власти забраниле су 38 руских књига, међу којима су дела Евдарда Лимонова, због „подстицања на мржњу и сепаратизам“.

Како преносе страни медији, листу забрањених књига објавила је царинска и пореска управа на захтев Украјинског комитета за аудиовизуелне медије.

Ова мера, како су истакле украјинске власти, има за циљ да „спречи ширење идеологије мржње, фашизма, ксенофобије и сепаратизма“.

Листа забрањених книга није закључена и у њој би могла да се нађу још нека дела“, изјавио је Богдан Червак, председник Комитета за аудиовизуелне медије, позивајући Украјинце да пријаве сваку „украјинофобну“ књигу на коју наиђу у домаћим књижарама.

Ова мера уследила је само неколико дана након одлуке Кијева да забрани свако појављивање у медијима групи од десетак певача и глумаца, махом руских, међу којим се нашао и француски глумац Жерар Депардије који је пре две године добио руско држављанство.

Кијев сматра да ови уметници представљају „претњу за националну безбедност“, оптужујући их да подржавају руске побуњенике на истоку земље и припајање Крима Русији.

(Танјуг)