Данијел Сервер: Србија пре уласка у ЕУ мора да размени амбасадоре са Косовом

danijel server

Амерички аналитичар Данијел Сервер сматра да идеја премијера Србије о заједничком дану сећања за све жртве треба да буде резултат помирења, а не да претходи.

„Предлози ове врсте најбоље функционишу уколико су резултат помирења, а не када имају помирење за циљ. Да ли би Срби добро реаговали да је такав предлог дошао од Хашима Тачија или Бакира Изетбеговица?“, упитао је вашингтонски експерт за Балкан и професор на Универзитету Џон Хопкинс.

Сервер сматра да је исправно почети од утврђивања чињеница, као што је урадила Иницијатива научника, међународни истраживачки пројекат који је окупио бројне историчаре и научнике из региона и света у покушају да утврде шта се догађало деведесетих година на Балкану и зашто.

 

„Србија има сва права да покреће позитивне иницијативе, али други људи имају право да реагују како желе. Претходне консултације и узајамно разумевање су важни за успех било које иницијативе и то не само на Балкану“, рекао је Сервер Тањугу.

На питање како види односе у региону, нарочито у погледу стабилности, вашингтонски аналитичар је рекао да ниједна од земаља региона нема ни жељу ни средства да створи нестабилност каква је постојала деведесетих.

„Све осим Србије су или чланице НАТО или желе да постану чланице НАТО, а захтев да пре чланства прво успоставе демократске инситтуције је важна препрека за било какав будући сукоб међу њима“, рекао је Сервер.

Он је, међутим, истакао да у региону још постоје нерешена питања попут, како је рекао, „државног устројства Босне и Херцеговине и узајамнног признања и размене амбасадора између Србије и Косова“.

„Срби кажу да се то никада неће догодити, али ја кажем да то мора да се догоди пре него што Србија буде могла да уђе у ЕУ“, тврди Сервер, који сматра да је Београд већ прихватио уставна овлашћења Приштине на целој територији Косова и идеју да ће се Косово квалификовати и ући у ЕУ одвојено од Србије, што, по њему, имплицира да ће Косово бити суверена држава.

„Одатле до чланства у УН, после кога су билатерално признање, па чак и размена амбасадора ирелевантни, није тако велики корак“, тврди Сервер.

Вашингтонски аналитичар сматра да свако ко је забринут за стабилност Балкана треба добро да размисли о томе како да осујети радикализацију муслимана у региону тиме што ће решити ова питања у Босни и на Косову.

Они би, такође, према мишљењу Сервера, требало да желе да Грчка повуче вето на чланство Македоније у НАТО и ЕУ.

(Танјуг)