У част нашим дедовима

На згради број 2 у улици Церска, овог викенда довршен је мурал на коме су приказани лик Гаврила Принципа и генерала Драгољуба „Драже“ Михаиловића. Ово је последњи у низу фасадни цртеж који су насликали млади Неготинци и тако сивим зградама дали једну фину уметничку ноту. Последњи мурал који је урађен у нашем граду посвећен је Хајдук Вељку, а овај пут су као инспирација послужиле неке друге историјске личности. 


Мурал на згради у Неготину

Мурал се налази на западној фасади зграде.Осликан у сивој скали, са леве стране приказује Гаврила Принципа, националног револуционара и припадника организације Млада Босна који је 28. јуна 1914. извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију од Хоенберга.

На муралу се са десне стране, налази се слика генерала Драгољуба „Драже“ Михаиловића, команданта Краљевске војске у отаџбини. Судско веће Вишег суда у Београду је 14. маја ове године је донело одлуку којом се генерал Михаиловић сматра неосуђиваним и којом му се враћају сва грађанска права одузета у поступку вођеном 1946. године.

Eastside.rs