ХАШКИ СУДИЈА ПРИЗНАО: Натерали су ме да ослободим Готовину!

Frederik-Harhoff1

Хашки суд не дели правду, већ спроводи политичке одлуке, написао је Фредерик Хархоф, један од судија у међународном трибуналу у Хагу, у писму својим колегама. Садржај писма објавио је дански дневни лист „БТ“.

Амерички председник суда Теодор Мерон вршио притисак на судије да ослободе Готовину.

У писму се Хархоф посебно осврнуо на ослобађајуће пресуде Анти Готовини, Младену Маркачу, Момчилу Перишићу, Франку Симатовићу и Јовици Станишићу.

– То је против сваке врсте правде – написао је Хархоф, који се посебно осврнуо на ослобађајућу пресуду хрватским генералима Готовини и Маркачу.

– Американац Мерон вршио је притисак на судије да ослободе Готовину. Амерички председник суда Теодор Мерон вршио је притисак на своје колеге у случајевима Готовине и Перишића. Било му је јако стало да дође до ослобађајуће пресуде и имао је среће када је у задњи час успео да наговори остарелог турског судију да промени мишљење – пише Хархоф.

Остарели турски судија на којег се Данац позива је Мехмет Гунеј, 77-годишњак који је гласао да се Готовина и Маркач ослободе. Подсећамо, до ослобађајуће пресуде хрватским генералима дошло се прегласавањем – троје судија било је за (Мерон, Гунеј и Патрик Робинсон), а двоје против (Фаусто Покар и Кармел Агијус).

– Пресуде су изазвале код мене дубоку професионалну и моралну дилему, коју нисам до сада искусио. Најгоре од свега је сумња да су неке моје колеге изложене политичком притиску. То сасвим мења премису мога посла, који би требао да служи принципима разума и правде – пише Хархоф.

У свом драматичном писму дански судија истиче да су хашке судије присиљене да свесно пуштају ратне злочинце на слободу. Као извор таквих притисака Хархоф је истакао председника, Американца Мерона, који је био шеф судског већа које је ослободило Готовину и Маркача.

– Чини се да се војни естаблишмент у моћним државама попут САД-а и Израела уплашио да се Хашки суд превише приближава највише рангираним војним званичницима. Да ли су израелски или амерички званичници извршили притисак на америчког председника Хашког суда да промени ток судских поступака? – пита се Хархоф у писму.

Index.hr