Кардинал Јосип Бозанић: Хрвати су били протерани у јесен 1991. с окупираног подручја

bozanic

Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић данас је на миси у Книну, на оптужбе из Србије да Хрватска слави прогон српског становништва с тог подручја, одгворио да су Хрвати били протерани с тих простора 1991. године.

 

– Како је могуће да неко оптужује Хрватску за протеривање, када су управо Хрвати и друго несрпско становништво у јесен 1991. године били протерани с тог окупираног подручја, а многи и убијени – рекао је Бозанић који је у новој книнској цркви водио мису за бранитеље поводом Дана победе и домовинске захвалности и 20. годишњице акције „Олуја“.

Он је рекао да је на том подручју до августа 1995. године опустошено 68 католичких жупа, а прогнано око 100.000 католичких верника.

Можемо овде утврдити да неки који данас оптужују друге или су заговарали поступке таквог чишћења, или су ћутали кад су могли и морали говорити, или су и сами у њима учествовали – рекао је кардинал.

– Нажалост, било је након војно-полицијске акције и случајева пљачкања и паљења српских кућа, било је и жртава. Због тога треба жалити. Данас се с људским и хришћанским пијететом спомињемо свих жртава рата деведесетих година на хрватским просторима – рекао је Бозанић.

Он је рекао да су хрватске власти, када је почела „Олуја“, позивале српско становништво, којег је по попису било 160.000, да остане.

Додао је да многи Срби нису отишли по сопственој одлуци.

Миси су присуствовали председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић и председник Сабора Јосип Леко, али не и премијер Хрватске Зоран Милановић који је после подизања заставе на книнској тврђави напустио град.

(Блиц)