Први на удару министарства просвете наставници са Косова и Метохије

srdjan-verbic1

Министар просвете Срђан Вербић и представници синдиката просвете сложили су се да неће бити нових конкурса за запошљавање, а истакнуто је да ће први кандидати за отпремнине бити наставници са Косова.

После реакције синдиката СРПС и УСПРС на изјаве министра просвете о отпуштањима а да, како се тврди, није консултовао синдикате, данас је по хитном позиву министра одржан састанак на коме је он од синдикалаца затражио сарадњу у спровођењу предстојеће рационализације.

Када су у питању најављене отпремнине, договор је да се оне понуде прво старијим колегама, а да млађе колеге, које немају пуну норму, преузму њихова места.

Истакнуто је и да ће први кандидати за отпремнине бити 700 наставника са Косова, који годинама примају накнаду од 8.000 динара, а немају посао, затим, има 120 наставника и ваннаставног особља који су потпуно изгубили посао, а примају плату

Како је истакнуто, само мањи број наставника који раде у настави добиће понуду за отпремнине.

Синдикати су инсистирали да не сме бити нових конкурса за запошљавање и министар је то и обећао.

Договорено је и да се, у складу са Посебним колективним уговором, прво формирају листе вишкова и потреба, а затим да се на нивоу школских управа направи план укрупњавања, под контролом мешовитих комисија.

Тек после тога би се знало коме би се евентуално понудиле отпремнине.

Састанку су присуствовали синдикални представници Слободан Брајковић (СРПС), Јасна Јанковић (УСПРС), Ружица Тодић Брдарић (Независност) и Бранислав Павловић (СОС).

Након састанка, синдикати су се договорили да пошаљу писмо Одбору за образовање Скупштине РС и Социо-економском савету, у коме ће затражити објашњење зашто се касни са израдом платних разреда изразити бојазан по питању њихове реализације, што би могло да има велике последице по образовање у следећој години.

Јанковић: Отпремнине под велом тајне

Председница Уније синдиката просветних радника Србије, Јасна Јанковић, изјавила је да је нејасно колико је запослених у просвети вишак, јер у просвети не постоји јединствен информациони систем.

„Отпуштање је тема о којој се дуго прича, али ми се чини да никоме није баш најјасније колико има вишка запослених. Наиме, ми у просвети немамо јединствен информациони систем и самим тим немамо валидне податке о круцијалним стварима. Не знамо колико има школа, запослених у њима, па ни оних без пуне норме. Лоше је то за све, а поготову за озбиљне планове и резове о којима свакодневно слушамо,“ рекла је Јанковићева за портал Градскибиро (www.градскибиро.рс), који се бави просветом.

Она је подсетила да је податак да постоји 30.000 запослених без пуне норме прошле године у септембру изазвао негодовање власти, али да су касније признали да их има 25.000.

„У сваком случају, похваљујемо интересовање за ову тему, јер док се не реши структура људских ресурса, ми не можемо кренути у причу о квалитету образовања“, навела је Јанковићева.

На питање да прокоментарише изјаву министра просвете Срђана Вербића да су плате у српској просвети такве да би сви којима би било понуђено да посао напусте уз отпремнине то прихватили, Јанковићева је оценила да су приче о отпремнинама „покривене велом тајне“.

„Не знамо колико је вишка, не знамо под којим условима ће људи добијати социјални програм, не знамо колико ће то бити износ, али знамо да су наше плате мизерне, па нас на то подсећа и министар. Да ли нас је превише, премало, или довољно, то је много шира тема, управо због тога што, ако се поредимо са светом, нас има колико и треба да нас буде, али у Србији смо ми увек само трошаџије чији систем би некако требало смањити,“ казала је она.

Јанковићева је рекла да је део министрове изјаве да ће отпремнине бити понуђена онима који немају пун фонд часова, изазвао шок код стручне јавности.

„Јер без часова остају млади људи, који би сада требало да прихвате неколико стотина евра и изађу из система!? Надамо се, ипак, да ће се ова идеја ревидирати у правцу понуде отпремнина онима који су пред пензијом, јер једино тако нећемо изгубити и оно мало младих људи који у школама раде,” истакла је председница Уније синдиката просветних радника.

Н1/Тањуг/Бета/КоССев