Крај руског стрпљења

Tуризам је једина привредна грана која Црној Гори доноси здрав новац. Упркос похлепи врха наше власти и групе повезаних бизнисмена, којима је на првој линији морске обале прво омогућена куповина земљишта по багателним цијенама, а потом на истим локацијама масовно одобравана изградња стамбених јединица, умјесто хотела који би запошљавали људе, туристички сектор је ипак некако опстао.

crvenaglavica Крај руског стрпљења

У последњој деценији најбројнији гости на нашој обали су руски туристи, који према подацима Националне туристичке организације недељно потроше око 855 евра, двоструко изнад просјека. Субјективни осјећај наших туристичких радника у потпуној је сагласности се са званичном статистиком. Процјењује се такође да више од 10.000 грађана Русије стално борави на територији Црне Горе, а да неколико десетина хиљада посједује некретнине.

rusi cg Крај руског стрпљења

У јеку климаве туристичке сезоне, коју поново извлаче руски туристи, влада премијера Мила Ђукановића наставила је да са својом безумном спољном политиком. Противно националном интересу и здравом разуму, Влада Црне Горе подржала је нову листу санкција ЕУ усмјерену против Русије. Овај чин пратила је појава билборда упереног против одлазећег руског амбасадора Андреја Нестеренка.

Bilbord Nesterenko Крај руског стрпљења

Чини се да иза овог дјела стоје локални дукљански поштоваоци култа банане, који су се сличном акцијом “прославили“ и прије неколико мјесеци. Уз помоћ гугл преводиоца, сада су билбордом ударили по одлазећем амбасадору. Лично ме чуди како је тим аветињама засметао дипломата, који је током свог петогодишњег мандата имао крајње суздржану позицију, одржавајући боље односе са представницима режима и локалним бизнисменима, него са искреним пријатељима Русије.Колико је МИД Русије задовољан Нестеренковим ангажманом у Подгорици показује чињеница да по повратку у Москву престаје његова дипломатска служба.

грицай2 Крај руског стрпљења

За новог амбасадора Русије у Црној Гори, одређен јеСергеј Грицај,актуелни директор Департмана за кризне ситуације МИД Русије и ранији шеф руске мисије на Косову и Метохији. Слање дипломате импресивне каријере, са формалиним војним образовањем и дипломца факултета за кинески језик у Пекингу, чини ми се да представља прекретницу у односима двије државе. Званична Москва је по свој прилици изгубила стрпљење са црногорским режимом, ријешила да подвуче црту и адекватно одговори на све обмане, увреде и понижења које су према Русији урадили премијер Ђукановић и његови сарадници.

usa2 Крај руског стрпљења

Колико већ следеће недеље, МИД Русије објавиће црну листу, која ће комплетном црногорском државном врху забранити улазак у Русију. Лично имам осјећај да ће са те листе бити једино изопштена, министарка одбране Милица Пејановић – Ђуришић. Зашто баш Милица, уз Душка Марковића први НАТО јастреб у црногорској влади? Можда зато што су руске службе веома детаљно проучиле њен психолошки профил, карактер и улогу у расколу унутар ДПС-а прије близу двије деценије. С обзиром да је од најтврђег присталице Момира Булатовића, постала једнако тврд присталица свог данашњег шефа, можда Русија процјењује да би баш Милица могла да буде поново одигра улогу Мате Хари у шлафроку (како је окарактерисана у Момировој књизи“Правила ћутања“).

usamilica Крај руског стрпљења

Следећи корак представљаће апсолутна забрана увоза свих пољопривредних производа, укључујући и вино. То ће посебно погодити већ прилично уздрмане Плантаже, које на руском тржишту пласирају највећи дио свог извоза. Такође максимално ће бити отежан и ограничен простор за руске инвестиције и трансфер новца у Црну Гору. Најгоре по нас слиједи међутим почетком следеће 2016, када ће по свој прилици бити активиран прошлогодишњи предлог Сергеја Глазјева, економског савјетника предсједника Путина.

sergej glazjev Крај руског стрпљења

Пошто се почетком године се одређује број и распоред авио летова, за већину чартер и редовних авио линија између Русије и Црне Горе, према предлогу Глазјева дозвола неће бити обновљена у 2016. години. Такође руски МИД упутиће, на исти начин како што то раде САД, препоруку руским грађанима да не путују у непријатељску државу Црну Гору. Дакле неколико стотина хиљада Руса на нашој обали мање, помножено са просјечном потрошњом од 855 евра по туристи, нанијеће штету домаћој економији мјерену стотинама милиона евра.

Одавно је речено да у економији нема бесплатног ручка. На крају испада да ћемо отворена имагинарна преговарачка поглавља са ЕУ, хвалоспјеве западних амбасадора и званичника, Сорошево обећање да ће своје плаћенике у земљи држати мирним, биће плаћено стотинама милиона евра.

milousa1 Крај руског стрпљења

Дакле слиједи нам година још већег сиромаштва, веће незапослености, још луксузнијег бензина и фрижидера које ћемо по свој прилици моћи пунимо само преговарачким поглављима. У овој суморној пројекцији ипак охрабрује чињеница, да ће 2016. бити година редовних парламентарних избора.

Феликс Наи-Турс