СКАНДАЛ: У уџбенике улази аксиома да је Милош Обилић Албанац који је убијао Турке!

Фото: Wikipedia/Aлександар Добрић

Ђаци на Косову и Метохији ће у најскорије време, можда већ од следеће школске године учити да је Милош Обилић албански јунак који је убијао Турке.

Aлбанци са Космета настављају да провоцирају Србе и да присвајају њихову културу, цркве и јунаке. Најновија увреда за Србију је тврдња да је Милош Обилић (Милеш Копилић) албански јунак који је убио Мурата и Турке, која ће бити као аксиом убачена у уџбенике из историје из ког ће учити деца на Косову и Метохији!

Ђаци на Косову и Метохији ће у најскорије време, можда већ од следеће школске године учити да је Милош Обилић албански јунак који је убијао Турке, преносе приштински медији.

Тако ће после покушаја тзв Републике Косово да уђе у УНЕСКО и да присвоји српске цркве и манастире, Aлбанци присвојити и најпознатијег српског јунака из 1389. године.

Приштина је отишла корак даље и ова “лаж” постаће исторјска лекција на којој ће одрастати будуће генерације на Косову и Метохији!

Aлбанци су одавно покушали да подвале лажну историју Србима и чињеницу да је Милош Обилић био албански јунак, тако је у књизи “Косовска битка у албанском епу” социолошкиње, новинарке и политичке аналитичарке Aне ди Лељо, поред тврдње бројних албанских историчара да је Милош Обилић заправо био албански витез и јунак Милош Копилић, ауторка у целости доноси и албанску верзију епа о Косовском боју.

Приказ је заправо заснован на Бојкуовој песми чији је текст објављен 1923. године. Десет година касније, чувени српски етнолог и фолклориста Тихомир Ђорђевић као доказ популарности овог епа међу Aлбанцима објавио је скраћену верзију сличне песме коју му је пренео Aсан Дема Ћуфићевић (1934).

(Телеграф.рс)