РАМЗАН КАДИРОВ: Ако нам Путин да дозволу, ми Чечени ћемо уништити Исламску државу! Живимо за то!

ramzan-kadirov2

Рамзан Кадиров сматра да председник Русије Владимир Путин једини може да постане гарант успешне борбе са Исламском државом.

У интервјуу РИА Новостима, Кадиров је изјавио да се сада ништа не предузима да се уништи ИД.

„Ништа се не ради да се реши ситуација. Они то не могу ни да ураде. Једини човек који може да реши ситуацију и постане гарант — то је председник Путин“, сматра шеф Чеченије.

Према речима Кадирова, он о томе није разговарао са Путином.

„Нисам разговарао о томе. Немам право. Нисам министар иностраних послова, нити руководим Саветом безбедности да о томе говорим. Полазећи од ситуације каква је сада, Иран, Саудијска Арабија, Сирија и Емирати могу данас да утичу на ситуацију. И то само ако одустану од политике коју воде Запад и Европа. Једини ко може да буде неутралан, са статусом, снагом, могућностима и ауторитетом — то је Русија у лицу председника земље Путина. Ако он то уради, може постићи мир и све то решити“, уверен је Кадиров.

Он је признао да је то „огроман посао, велика одговорност и терет за председника“.

„Данас нико не жели да ради на томе. Ако и Саудијска Арабија и Емирати и Сирија донесу такву одлуку и обрате се или се Русија обрати, тада се нешто тамо може урадити. А овако — то је катастрофа за све, укључујући Русију“, закључио је шеф Чеченије.

Шеф Чеченије Рамзан Кадиров би радо кренуо у рат против Исламске државе, ако би било такве могућности.

„Са задовољством, о томе маштам. Бити војник — значи бити најбољи човек на свету. Заиста је смисао живота бити користан и жртвовати свој живот за Свевишњег и за народ. То је срећа“, рекао је Кадиров, одговарајући на питање да ли би ратовао са Исламском државом, ако Русија буде учествовала у војној коалицији против ове терористичке организације.“

Говорећи о томе да ли ће чеченске власти предузети неке мере против једног од вођа ИД — пореклом из Чеченије, Кадиров је одговорио: „Немамо ништа против, ако би постојала воља да одемо у рат. Ја бих са задовољством то урадио, јер сам свој живот посветио борби са тим шејтанима (ђаволима). Дао сам заклетву да ћу се читав живот борити против њих“, рекао је шеф Чеченске Републике.

Спутник