Муамер Зукорлић: Мора се признати геноцид у Сребреници

muftija zukorlic

Муфтија санџачки Муамер Зукорлић каже да не жали што резолуција о Сребреници није усвојена у УН, што правда вишом политиком. Инсистира да је геноцида било и тражи српско признање, али и да је потребно испитати и злочине које је починио ратни команднт Сребренице Насер Орић.

 

Муфтија Зукорлић каже да све што ће допринети релаксацији односа, који су ушли у стање напетости након догађаја у Поточарима треба подржати. Он у том погледу, посету председништва БиХ и дочек премијера Вучића сматра позитивним искораком.

После Вучићевог одласка у Поточаре и о одласку Бакира Изетбеговића у Кравице да ода почаст страдалим Србима, муфтија Зукорлић каже:

– Однос према злочинима је нажалост постао талац дневнополитичке перцепције односа и то јесте један од великих проблема и кад је у питању геноцид у Сребреници и сви злочини који су се дешавали на овим просторима. Однос према жртвама не би требало да буде игра шаха, па сада ви повучете потез, па ми повучемо потез, каже муфтија Зукорлић и додаје да није разочаран што декларација о Сребреници није усвојена. По њему питање валоризације злочина није ни решиво ни коначно било каквом декларацијом, па ни разолуцијом УН.

На питање да ли је могуће помирење Срба и Бошњака уколико Срби процесуирају своје злочинце, а Бошњаци своје славе као хероје попут Насера Орућа, муфтија Зукорлић каже:

– Све што тражим од других, тражим и од својих. Етничка питања немају верску и националну боју и вредност су за себе. Не можете другоме држати лекције, а себе заборављати, каже он.

На констатацију да је мало превише сврстати Србе уз нацисте као једине починиоце геноцида у људској историји Зукорлић каже:

– Срби су нација, а нацисти идеолошка група. Правилно је рећи починиоци геноцида. Нико не жели, чак ни разолуција, да сврстава Србе уз нацисте, већ починиоце геноцида.

Дилетантска прича из источне Азије

Поводом изјаве исламског теолога Шејх Имран Хусеина, који тврди да у Сребреници није било геноцида и да резолуцију потурају исти они ( Запад и НАТО) који су својевремено омогућили да до злочина дође, муфтија Зукорлић каже да је то неозбиљна прича, крајње дилетантска с крајњег ћошка света, из источне Азије.

– Он као да је то прочитао с цедуљице коју му је неко потурио. Таквих шарлатана има на свакој страни, додаје Зукорлић.

(Наше новине)