Сулејман Угљанин: Неопходно је да Скупштина Србије усвоји резолуцију о геноциду у Сребреници

sulejman-ugljanin

Председник Бошњачког националног већа Сулејман Угљанин изјавио је данас да је за успостављање поверења и сарадње између Срба и Бошњака, неопходно да Скупштина усвоји резолуцију о геноциду у Сребреници.

 

Угљанин је у Новом Пазару похвалио посету три члана Председништва БиХ Србији, оценивши да представља велики практичан корак у успостављању сарадње и враћању поверења две земље и народа, али и нагласио да је неопходно усвајање резолуције.

Додао је да је Бошњачко национално Веће усвојило резолуцију о геноциду у Сребреници на посебној седници 10. јула, после чега је упутило парламенту на усвајање.

– Усвајање ове Резолуције има посебан значај за будућност Бошњака у Србији посебно због чињенице да се у време геноцида у Сребреници догодило много злочина над бошњацима у Санџаку, а да до сада нико није кажњен. Усвајање Резолуције значи да се злочин геноцида назове правим именом, да се осуди и да се починиоци казне и тиме скине овај терет и одговорност са оних у чије име је злочин геноцида почињен – рекао је Угљанин.

Према његовим речима, неусвајање Резолуције значи да ће се у Бошњаке гледати као на „страно тело које треба уклонити са ових простора“, а да ће Бошњаци у полицији и војсци видети „оружану силу и опасност по живот“.

(Бета)