Британски историчари траже да Бакингемска палата открије истину о односу краљевске породице са нацистичким режимом

Историчари у Великој Британији захтевају да се објави тајна коресподенција Палате, како би се открила права истина о снимку нацистичког салутирања краљице Елизабете Друге.

Од Бекингемске палате се тражи да објави документе који би требало да открију праву истину о односу између краљевске породице и нацистичког режима тридесетих година прошлог века, када је снимак и настао.

Иначе, “Сун” је објавио снимак краљице која је тада имала шест или седам година и која салутира у нацистичком маниру. Тај снимак раније је држан у краљевским архивима, па је један део јавности забринут да је Палата крила однос краљевске породице и Трећег рајха.

За разлику од Националних архива, краљевски чувају велики део кореспонденције између чланова краљевске породице и нацистичких политичара и аристократа, а такви документи су недоступни јавности. Пошто је њихов однос после објављеног снимка постао јавна дебата, историчари захтевају отварање архива.

“Краљевска породица не може да крије сопствену историју заувек”, каже Катарина Урбах из Института за историјска истраживања Универзитета у Лондону.

“Ово је цензура, а цензура није демократска вредност. Морају да се суоче са својом прошлошћу. Потичем из Немачке, где смо сви морали да се суочавамо с историјом”.

Таблоид “Сун” објавио је 80 година стар приватни снимак из Балморал замка на ком се виде Елизабета, њена мајка, принц Едвард (касније Едвард VIII) и принцеза Маргарет како насмејани салутирају.

Многи корисници друштвених мрежа сматрају да је неприлично то што је “Сун” објавио снимак краљице која је тада била дете, а нацистичко салутирање није имало контекст какав има данас.

Међутим, уредник Стиг Абел стоји иза своје одлуке да обзнани овај видео.

“То је важна и интересантна тема, у смислу да је британска аристократија и Едвард VIII у тридесетим годинама симпатизирала нацизам”, рекао је он.

Лист је одбио да коментарише како је дошао до снимка.

Едвард, који је абдицирао како би се оженио Американком Волис Симпсон суочен је с бројним оптужбама да је симпатизер нациста. Пар је чак и фотографисан на састанку с Хитлером 1937.

(Гардијан)