Почело затрпавање цркве код Беле Паланке

zatrpava-se-bazilika
Како објашњавају у Коридорима 10, између слојева песка иду специјалне фоллије; фото: Д. Живановић

Без обзира на апеле стручњака и Српске православне цркве да се ранохришћанска базилика код Беле Паланке сачува и да се не дозволи њено уништавање због изградње ауто-пута, она се затрпава.

Овај локалитет који потиче из периода од 4. до 6. века нове ере прекривен је гео-платном, а булдожери га увелико засипају песком.

базилика

Неки археолози тврде да ће затрпавањем немогуће сачувати базилику, јер ће она бити уништена ауто-путем; фото: Д. Живановић

И док у Републичком заводу за заштиту споменика кажу да је њихова стручна комисија проценила да преко базилике може да пређе Коридор 10 уз мере заштите како би је неоштећену „сачували за нека друга времена“, археолог нишког Завода Тони Чершков истиче да ће базилику затрпавање дефинитивно уништити.Са њим се слаже и председник Српског археолошког друштва Aдам Црнобрња који напомиње да два метра песка и тампонирање не могу заштити базилику.

Ту иде јако велика конкреција, велико оптерећење на базилику. A ту су и јаке вибрације, јер возила иду великим брзинама. Пуца асфалтна подлога, а то ће се десити, нажалост, и базилици – објашњава Црнобрња.

Он напомиње да постоји начин да она буде потпуно сачувана,”ако би се, рецимо, направио мали аквадукт и она ставила у бетонски ковчег”.

Подсетимо, у Републичком заводу су објаснили да је њхова одлука да се базилика затрпа уследила зато што нишки Завод није поднео захтев да се она упише у културна добра, због чега није правно заштићена.

С друге стране, у нишком Заводу кажу да су три године водили преписку са Републичким заводом око надлежности, да није постојала потребна координација и да ће на ову одлуку покренути спор пред Управним судом.

Затрпавање базилике су оштро осудили Друштво археолога Србије и Српска православна црква, покренута је онлине петиција, а одржан је и протест грађана за њен спас.

Aутор Ј. Ц. Извор Јужне вести | Бела Паланка