Прецртани ћирилични натписи на саобраћајним знаковима у западној Херцеговини

bih-saobracajni-znakovi

Саобраћајни знакови на југу БиХ често су мета вандала који, скоро по правилу, црним спрејем прекривају ћирилични део натписа који упућује на насељено место.

 

Закон за овај вид вандализма предвиђа новчану казну од 100 до 300 конвертибилних док укупно оштећење релативно нове вертикалне сигнализације на прилазима аутопуту А1 и прелази 25.000 КМ без ПДВ-а, пише портал Клиx.ба.

Уништавање знакова често остане непријављено, а евидентирани вандализми углавном прођу некажњено.

Потпарол Западнохерцеговачког кантона Дамир Чутура тврди да је полицијска управа Љубушки примила две пријаве које се односе на оштећења саобраћајне сигнализације почињене спрејом.

„У мају 2013. године имали смо пријаву да је непознати починитељ или више њих, на траси Бијача – Кравица, спрејом оштетио 25 саобраћајних знакова, а у децембру 2013. године имали смо пријаву да је на регионалном путу Р422 спрејом оштећено девет саобраћајних знакова. У оба случаја, предузеће које одржава саобраћајну сигнализацију врло брзо је санирало оштећења“, рекао је Чутура за Клиx.ба.

Чутура је додао да је у оба случаја обављен увиђај. Ипак, починитељи нису откривени, док прошле године, тврди се из МУП-а ЗХК, није евидентиран ниједан сличан случај.

Ситуација у Херцеговачко-неретванском кантону мало је боља с обзиром на мању трасу аутопута у том дијелу државе. С друге стране, уништавање знакова често је на магистралном путу према Хрватској.

Ћирилични натписи се прецртавају углавном од Дољана према Мостару.

„Подносимо кривичну и прекршајну пријаву против непознатог починиоца, рекао је портпарол МУП ХНК Људевит Марић“, прносе сарајевски медији.

(Klix.ba)