Бакир Изетбеговић: Позивам све пробосанске странке да се уједине против пројекта Милорада Додика

Bakir Izetbegovic

Председник СДА Бакир Изетбеговић сматра да одлука Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума о правосуђу на нивоу Босне и Херцеговине представља „најопаснији чин деструкције Дејтонског мировног споразума од његовог потписивања“ и позива међународну заједницу да реагује, одлучном употребом дејтонских механизама и овлашћења, али и на санкционисање иницијатора.

 

Према његовим ријечима, ова одлука и њене импликације директна су пријетња суверенитету и територијалном интегритету БиХ што може довести до дестабилизације прилика у БиХ, с несагледивим посљедицама.

„Политика Милорада Додика је проузрочила реформски застој у БиХ, довела до сиромаштва њених грађана и сада те грађане неумитно води у конфликт. Својом реториком и дјелима Милорад Додик већ скоро деценију дестабилизира Босну и Херцеговину и кочи њен напредак ка постизању пуне стабилности, просперитета и чланства у Европској унији“, додао је Изетбеговић.

Навео је да Додик већ низ година безуспјешно покушава да укине или ограничи овласти Суда БиХ на територији РС, јер га је страх да ће једног дана пред тим судом морати одговарати за криминал и корупцију који су почињени током његове владавине. Додао је да Милорад Додик производи кризе и сукобе да би скренуо пажњу с тешке економске и социјалне ситуације у којој се налази РС, а коју је Додикова владавина произвела и за коју очигледно нема рјешења. Чињенице говоре, казао је Изетбеговић, да грађани РС никада нису живјели горе него данас, а Додикови ретроградни потези воде их у још већу биједу и безнађе.

„Зато би право референдумско питање грађанима РС гласило: ‘Да ли подржавате катастрофалне резултате десетогодишње владавине Милорада Додика, посебно високу незапосленост, лош животни стандард, непотизам и необуздану корупцију који владају у РС-у, те да ли у потпуности амнестирате Милорада Додика и његове сараднике од одговорности за тренутну ситуацију у РС и БиХ?'“, истакао је Изетбеговић.

 

Опасни и неодговорни авантуризам Милорада Додика, како је додао Изетбеговић, имат ће катастрофалне посљедице за Босну и Херцеговину и цијелу регију ако му се одлучно не супротставимо.

„Он представља највећу сигурносну пријетњу за Босну и Херцеговину и регион западног Балкана“, навео је Изетбеговић.

СДА је одлучна да подузме све уставне и законске мјере како би се заштитио суверенитет и територијални интегритет БиХ.

„Позивамо све пробосанске патриотске политичке снаге и актере да ставе у страну међусобна ривалства, те да се уједине и заједнички супротставе политичком пројекту Милорада Додика. У овом случају приоритетно и без одлагања мора реагирати међународна заједница одлучном употребом дејтонских механизама и овласти. Ова одлука мора бити стављена ван снаге, а њен иницијатор Милорад Додик након десет година деструкција и штета које је нанио, коначно мора сносити посљедице и бити санкциониран“, казао је Изетбеговић.

„Вучић да упозори Додика да не улази у сукоб са међународном заједницом“

Члан Председништв БиХ Бакир Изетбеговић каже да би било добро да премијер Александар Вучић упозори Милорада Додика да не улази у судар са међународном заједницом.

Изетбеговић је коментаришући одлуку скупштине Републике Српске о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ било добро да премијер Вучић упозори Додика да не улази у сукоб са међународном заједницом и гарантима Дејтонског мировног споразума, институцијама БиХ које гарантују да ће штити уставни поредак и територијални интегритет ове земље.

„То ћу предложити Вучићу у среду”, рекао је Изетбеговић на конференцији за новинаре, пренели су медији у БиХ.

(Танјуг)