Лазански: Штит

miroslav-lazanski

Годинама су из Вашингтона долазила објашњења како се амерички антиракетни штит у Европи, у Пољској и у Румунији, поставља због севернокорејских и иранских балистичких ракета с атомским главама. Нико из Вашингтона да објасни америчким савезницима у Европи ту географију по којој би обожаваоци Ким Џонг Уна лансирали ракете на САД преко кинеске и руске територије. Годинама ама баш нико од америчких савезника у Европи да барем стидљиво запита „великог тату с оне стране Атлантика” да ли би то Кинези и Руси дозволили да кроз њихов ваздушни простор лете севернокорејске ракете; и што би ишле тим путем, кад им је једноставније да лете преко Пацифика и када су све досадашње ракетне пробе другови из Северне Кореје вршили управо тим путем. На ужас Јапанаца.

Када је реч о Ирану, нико да одговори зашто тај амерички штит против иранских ракета није подигнут у Саудијској Арабији или у Турској? Саудијска Арабија није у некој великој љубави с Ираном – напротив.

Од првог дана приче о штиту Руси су нудили Американцима да га граде заједно, те да користе већ постојећу руску радарску мрежу. Одбијено. Затим је Москва понудила да руски стручњаци повремено дођу у базе америчког антиракетног штита и увере се да штит није уперен против Русије. Одбијено. Онда су Руси затражили да им Американци барем неким документом гарантују да тај штит неће бити искориштен против Русије. Одбијено.

Године 2009. председник САД Барак Обама изјавио је да ће амерички антиракетни штит у Европи постати непотребан ако се реши проблем иранског атомског програма. Ових дана у Бечу је постигнут историјски споразум око контроле иранског нуклеарног програма, Техеран је пристао на велику демонтажу својих центрифуга за обогаћивање уранијума, пристао је на 24-сатне међународне инспекције свих својих војних постројења и база, у замену за укидање економских и делом и војних санкција које је Запад наметнуо Ирану.

И шта сада? Руски министар спољних послова Сергеј Лавров већ је позвао Вашингтон да одустане од постављања антиракетног штита, Стејт департмент је одмах одговорио да нема одустајања. То значи да је амерички антиракетни штит, као што сам неколико пута писао на овим страницама, од првог дана био уперен против Русије и да је то што је својевремено изјавио председник Обама значајно колико лањски снег. Штит са базама у Румунији и Пољској директно је уперен против руског арсенала првог и узвратног нуклеарног удара. То Москву доводи у страшну ситуацију када нема довољно времена за одлуку, јер ракете из Пољске и Румуније лете до циљева у европском делу Русије мање од седам минута.

Руси су најавили одговор, њихова ракета „искандер” лети од Калињинграда до Варшаве тачно два минута и 27 секунди. Американци су тестирали нову атомску бомбу Б-61-12, наравно, без пуњења. Први пут је бачена из авиона Ф-15, што значи да има и тактичку европску употребу. Банализација примене атомског оружја. Ајатоласи у Техерану могу да мрсе своје браде…

Мирослав Лазански – Политика