Јахјагу примила енглеска краљица: Такозвано Косово и Велика Британија су „ангажоване на спречавању сексуалног насиља и гајењу међуверске толеранције“ (ВИДЕО)

jahjaga elizabeta

Такозвана косовска председница Атифете Јахјага се данас састала са краљицом Велике Британије, Елизабетом другом у Бакингамској палати у Лондону, а дочекана је уз највише почасти и интонирањем такозване химне Косова, саопштено је из кабинета ткзв. косовске председнице. Овај сусрет је Јахјага оценила као историјски и „од изузетне важности за Косово“. Она је поручила и да „Косово цени подршку и веру Уједињеног Краљевства и њених грађана за постизање мира, за живот у слободи и за изградњу демократске земље“, те да су Косово и Велика Британија „ангажоване на спречавању сексуалног насиља током рата“, али и да је Велика Британија „помогла Косову у промовисању и гајењу међуверске толеранције.“ Јахјага борави у вишедневној посети Великој Британији.

„Такозвана председница Јахјага је у разговору са краљицом Елизабетом II разговарала о достигнућима Косова у изградњи демократске државе, засноване на реду и закону, која гарантује једнака права за све грађане, без разлике, као и државе која доприноси сигурности и миру, не само у региону Балкана,“ наводи се у саопштењу из Јахјагиног кабинета.

Јахјага је нагласила и да је Британија била „додатна снага идеала и вредности која је дала шансу новим генерацијама на Косову да раде за другачију будућност,“ као и да је „хиљаде британских војника пружало сигурност Косову, омогућујући изградњу институција и заједничког живота.“

„Она је рекла да су обе земље ангажоване на спречавању сексуалног насиља током рата, на пружању здравствене и социјалне помоћи жртвама насиља и напора да се интегришу у друштво,“ наводи се у саопштењу и додаје:

„Такозвана председница Јахјага је рекла да Косово наставља да чува и гаји толеранцију и међуверску хармонију, без обзира на његову тешку прошлост. Она је рекла да је Велика Британија помогла Косову у промовисању и гајењу међуверске толеранције.“

КоССев