Јеретицима и непријатељима Србије – ордење, а српским родољубима и борцима за веру – прогон (ВИДЕО)

Председник Србије Томислав Николић уручио је данас Орден српске заставе другог степена апостолском нунцију, надбискупу Орланду Антонинију, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између Србије и Свете Столице.

 

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић уручио је данас Орден српске заставе другог степена апостолском нунцију, надбискупу Орланду Антонинију, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између Србије и Свете Столице.

Својим ангажовањем надбискуп Орландо Антонини знатно је допринео високом нивоу односа Србије и Ватикана, наводи се у образложењу и истиче да је по први пут у савременој историји председник Републике лично одликовао апостолског нунција.

Антонини је након уручења Ордена у Председништву Србије рекао да је веома поласкан одликовањем и да ће од данас са још више труда бринути о развијању билатералних односа Свете столице и Србије и наставити да буде амбасадор Србије.

Он је, подсетивши да је Николић по преузимању функције председника рекао да жели да задржи отворена врата према Истоку и према Западу, оценио да је то веома рискантна геополитичка улога која је у историји Србији донела много невоља и патњи, али која такође може бити пуна могућности за онога ко зна како да их употреби.

Надбискуп Антонини је рекао да је током шест година своје мисије био у прилици да види процес трансформације земље и да је схватио како комплексна и тешка може бити реалност на овим просторима, на геополитичком и на верском нивоу.

„Трудио сам се да што је могуће више заинтересујем Свету столицу за ову земљу и могу да кажем да сам срео драге и отворене људе међу припадницима верских и локланих заједница, заинтересоване да пробуде односе међу нама, чак желећи да почну процес разјашњавања, колико год је то могуће, болних чињеница наше заједничке историје“, рекао је он.

Апостолски нунције је Николићу пожелео да његов сусрет са папом у септембру донесе значајне резултате са обе стране.

Антонини је додао да ће од данас задатак развијања билатералних односа између Србије и Свете столице обављати са још више труда.

„Како је Србија моје последње послање као дипломате претпостављам и надам се да сам овде употребио најбоље из искуства које се сакупљало у мени за 36 година служења Светој столици“, рекао је Антонини.

Антонини је подсетио и да је током његовом службовања потписан договор, први након стотину година, о образовању и култури, као и да су слични договори потписани са библиоктеком и архивом Патријаршије, као и са Богословским факултетом Универзитета у Београду.

Био би, каже, веома задовољан и ако би била формирана мешовита српско- хрватска комисија коју је предложио папа.

Уручењну одликовања присуствовали су патријарх српски Иринеј, београдски надбискуп Станислав Хочевар, амбасадор Италије Ђузепе Манцо.

Антонини је именован за апостолског нунција 8. августа 2009. године, а председник Србије је 1. јула потписао указ о одликовању апостолског нунција надбискупа Антонинија.

ТАНЈУГ