Карден: Рат против Русије ће Америци нанети непоправљиву штету

rusija sad

Бивши саветник Стејт департмента САД Џејмс Карден је у чланку за часопис The Nation написао да сенатор Мекејн и његови саборци из редова „канцеларијских војника” одавно планирају оружане сукобе са Русијом, али да у случају реализације ових планова Сједињене Државе очекује тежак пораз у сфери безбедности.

Мекејну и његовој „ратној партији” супротстављена је „партија дипломатије” на челу са државним секретаром САД Џоном Керијем, али на последњем заседању комисије Сената о оружаним снагама поборници рата су буквално преорали спољну политику Обаме, коју су назвали „опасно наивном”, пише Карден.

„Како било да било, управо ’ратна партија’ је данас најутицајнија у круговима власти. Због ње се САД налазе на корак-два од рата са Русијом, сукоба који ће до темеља разорити националну безбедност Сједињених Држава”, пише у тексту за The Nation бивши саветник Стејт департмента, а преноси РИА „Новости”.

Карден је такође прокоментарисао намеру Мекејна и његових присталица (шеф Пентагона Ештон Картер, помоћник држаног секретара САД Викторија Нуланд, врховни главнокомандујући снага НАТО у Европи Филип Бридлав и генерал Џозеф Данфорд, који је изјавио да је Русија претња по постојање САД) да издејствују финансирање наоружања за Украјину из америчког буџета.

По мишљењу бившег саветника Стејт департмента, наоружавање Кијева би довело до максималне ескалације украјинског конфликта, повећало би број цивилних жртава и поништило Мински споразум.

У уторак, 15. јула, у Украјину су стигли војни инструктори из САД и Канаде са циљем одржавања маневара.

Прошле недеље је саопштено да председник САД Барак Обама не планира да прихвати предлог закона о трошковима одбране за 2016. финансијску годину, који предвиђа могућност испорука оружја Украјини.

Руска Реч