Свједок: Насер Орић убијао Србе ножем који је добио на поклон од Слободана Милошевића

naser-oric

У „ратном дневнику“ Самира Авдића из села Глогова код Братунца, наведене су тешке оптужбе против Насера Орића и осталих вођа сребреничких муслимана за злочине над Србима у Подрињу. Ови документи чувају се у архиви Тужилаштва БиХ и никада нису понуђени ниједном суду…

Редакција магазина Истина недавно је дошла у посјед копије „ратног дневника“ Самира Авдића из села Глогова код Братунца, и записника његових саслушања пред Окружним тужилаштвом у Бијељини од 1. и 9. децембра 2008. године, гдје су до најситнијих детаља описани крвави призори масакрирања српских цивила и војника на подручју Сребренице и Братунца у периоду од 1992. до 1995. године. Авдић је током рата био припадник снага Насера Орића и у свједочењима тврди да је својим очима гледао „како Орић убија Србе, наређује спаљивање српских цивила и масакрира жртве ножем који је добио на поклон од Слободана Милошевића“! Аутентичност свједочења потврђена је Авдићевим потписом а постоји и тонски запис његовог саслушања из 2008. године. Међутим, наводи Самира Авдића никада нису провјеравани пошто је цјелокупна документација о случају Орић, укључујући и Авдићев дневник који је предао тужиоцима у Бијељини, прије неколико година одузета од бијељинског тужилаштва и пребачена у архив Тужилаштва БиХ.

Самир Авдић ухапшен је 2008. под оптужбом да је убио комшију Бошњака у повратничком селу Глогова. Током истраге о овом случају, тужиоци су дошли до сазнања да је он у рату био припадник Орићевих снага, након чега је усиједила његова шокантна исповијест о догађајима у Подрињу, при чему је описао многе страшне злочине који никада нису процесуирани.

– Насер са великим губицима већ четири дана заузима Језеро… Насер са својим ножем на којем је писало „на дуго сјећање Насеру Орићу од Слободана Милошевића“ убија два заробљена српска војника. Прво им сијече прсте и забоде тај нож у обадвије ноге и тек онда прекоље јер му је то било као неко уживање кад чује што јачи јаук и што јачу молбу да неко моли да га Насер Орић убије што прије само да га не мучи више, стоји записано на 9. страни ратног дневника Самира Авдића а наводи још десетине случајева убистава Срба у којима је лично учествовао Насер Орић.

О злочинима у селу Залазје јула 1992. године, за које се Насер Орић и терети у оптужници Србије по којој је ухапшен у Швајцарској прије неколико дана, Самир Авдић је на саслушању у Бијељини 1. децембра 2008. године изјавио сљедеће:
– Насер и Зулфо наредили су напад на Залазје, јула 1992. године, када је заробљено 13 лица међу којима је било и цивила – жена, па је Мехонић Хакија као командир полицијске станице Сребреница одвео у станицу пет лица за које се више ништа не зна. Осам лица убили су заједно Зулфо и Насер. Насер убио једног ножем, с тим што му је претходно извадио очи, убио Слободана Илића судију, а Зулфо убио свих осталих седам ножем, међу којима је била и медицинска сестра Рада, у чему су им помагали њихови војници у смислу упирања оружја да не побјегну или обарањем убијеног. Малкић Абдулах из мјеста Казани је био командир чете која је сва та лица на Залазју заробила и предала им, навео је Самир Авдић. Он је тада за тај злочин оптужио Насера Орића, Зулфу Турсуновића, Хакију Мехонића и Абдулаха Малкића који се и налазе на списку починиоца овог ратног злочина у србијанској оптужници.

Авдић тврди да је Насер Орић у љето 1992. године, приликом напада на Лозничку ријеку, Факовиће, Вољавицу и Бјеловац, говорио својим војницима да у тим селима треба све побити и спријечити Србе да бјеже у Србију.

– Насер нам је у Лозничкој ријеци наредио да запалимо двије куће. У једној је било четворо дјеце и једна старија жена а у другој два старца и једна непокретна жена. Насер је приликом акције напада на Лозничку ријеку, Скелане, Факовиће и Вољавицу побио много жена. Једној старијој жени је у Факовићима одсјекао прст на којем се налазио златни прстен. Прво јој је рекао да скине прстен али она није могла јер јој је прст био задебљао. Он је онда одсјекао цијели прст и потом је убио…

Авдић је у свом свједочењу као главне организаторе убијања Срба у Подрињу, поред Насера Орића, навео и имена Мустафе Сточевића, Зулфе Турсуновића, Акифа Хасановића, Ибрахима Кадрића, Мухарема Мустафића, Хакије Мехонића, Смаје Манџића и многа друга. Авдић истиче да је свим догађајима које је описао лично присуствовао.
– Сваки догађај који сам описао на 102 стране свог ратног дневника сам видио својим очима јер сам лично учествовао у нападима на поменута села – стоји у свједочењу које својим потписом овјерио Самир Авдић.

http://www.magazinistina.com/svjedok-naser-oric-ubijao-srbe-nozem-koji-je-dobio-na-poklon-od-slobodana-milosevica/