Викторија Нуланд: Влада Србије ће морати да направи “потенцијално непопуларне уступке” у вези с Косовом

Односи званичног Београда са Москвом и Приштином, као и енергетика, биће главне теме посете шефице Стејт департмента за Европу Викторије Нуланд.

Нуландова, заменица државног секретара САД Џона Керија за Европу и Евроазију, налази се на регионалној турнеји по западном Балкану, у оквиру које би, по најавама из Вашингтона, требало да сутра допутује у Србију. С њом ће се у Београду састати премијер Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Српски премијер је са Викторијом Нуланд претходно разговарао почетом јуна у Вашингтону, а ово је њена нова посета региону после тачно годину дана.

– Желимо да 2015. буде година напретка у дијалогу Београда и Приштине, тако да ЕУ отвори поглавља у преговорима са Србијом и да потпише ССП са Косовом – изјавила је Нуландова најављујући долазак у Србију.

Она је истакла да је свесна да ће Влада Србије морати да направи “потенцијално непопуларне уступке” у вези с Косовом.

– Ипак, заједно са ЕУ, Америка поручује: искористите овај тренутак и ми ћемо вам помоћи – поручила је Нуландова.

Штавише, како је додала, “Америка жели да Балкан постане пример демократије и отвореног тржишта за земље источне Европе попут Украјине, као и за Блиски исток”.

Оно што квари овакве америчке жеље су и даље врло блиски односи Србије са Русијом, потврђени и руским ветом у СБ УН на британску резолуцију о Сребреници, коју су САД снажно подржале.

– Русија ће, наравно, бити незаобилазна тема разговара Викторије Нуланд у Београду, а питање за Србију је: Где сте ви? Руски утицај у Србији је и даље огроман – каже за “Блиц” политички аналитичар Душан Јањић.

Американци су се понадали да ће пропаст “Јужног тока” значити управо слабљење утицаја Русије на Балкану. Због тога су Србији понудили сарадњу у области енергетике, и то снадбевањем гасом из Азербејџана. О томе су Нуландова и Вучић разговарали у Вашингтону, а наставиће сутра у Београду.

Јањић сматра да ће на столу бити и Република Српска.

– Мислим да је Милорад Додик урадио све да постане тема, верујем да ће и о томе бити речи. Такође, односи са Бошњацима ће бити важни, а Вучићу ће сада, после инцидента у Сребреници, бити на међународном плану неупоредиво лакше – оцењује Душан Јањић.

Разговор и о НАТО

Са Викторијом Нуланд долази и помоћница државног секретара САД одбрану Евелин Фаркаш, која ће са српским министром одбране Братиславом Гашићем разговарати о сарадњи Србије са НАТО.

Притисак на Приштину

Викторија Нуланд је јуче у Приштини затражила хитно формирање специјалног суда за ратне злочине ОВК. Она је тамошње политичаре позвала да престану са отезањем и да се у Скупштини Косова што пре морају усвојити уставни амандмана којима би се омогућило оснивање тог суда.

(Блиц)