Амерички маринац везао и мучио девојку у Подгорици

Управа полиције потврдила да истражује случај
Цр­но­гор­ска по­ли­ци­ја је на­кон ви­ше­ме­сеч­ног ћу­та­ња по­твр­ди­ла да ипак ис­тра­жу­је слу­чај зло­ста­вља­ња у хо­те­лу „Пре­ми­јер“ у Под­го­ри­ци, чи­ји је могући ви­нов­ник је­дан аме­рич­ки вој­ник. То је на­ве­де­но у до­пи­су ко­ји је ди­рек­то­р Упра­ве по­ли­ци­је Слав­ко Сто­ја­но­вић до­ста­вио Са­ве­ту за гра­ђан­ску кон­тро­лу ра­да по­ли­ци­је по­во­дом афе­ре „Хо­тел Пре­ми­јер“.

У том до­ку­мен­ту, до ко­јег је до­шао пор­тал ИН4С, на­во­ди се да је ме­на­џер хо­те­ла 22. апри­ла оба­вје­стио по­ли­ци­ју да је ано­ним­но му­шко ли­це пет пу­та по­зи­ва­ло на те­ле­фо­не ре­цеп­ци­је и на ен­гле­ском је­зи­ку са­оп­шти­ло сле­де­ће: „На­ла­зим се на че­твр­том спра­ту хо­те­ла и у мо­јој со­би се на­ла­зи де­вој­ка ко­ју сам ве­зао лан­цем. Же­лим да ми до­не­се­те ин­ва­лид­ска ко­ли­ца ка­ко бих де­вој­ку ста­вио у њих и из­ба­цио је из со­бе“.

На­во­ди се и да се то­ком јед­ног од тих пет по­зи­ва чуо и не­по­зна­ти жен­ски глас, али са­др­жи­на раз­го­во­ра ни­је би­ла ра­зу­мљи­ва.

У до­пи­су сто­ји да осо­бље хо­те­ла ни­је мо­гло да оба­ви кон­тро­лу свих со­ба на че­твр­том спра­ту јер аме­рич­ки др­жа­вља­нин ко­ји је био у јед­ној од тих со­ба ни­је же­лио да отво­ри вра­та. По­том су у хо­тел сти­гли при­пад­ни­ци по­ли­ци­је, на­кон че­га је из­вр­шен пре­трес со­бе у ко­јој се на­ла­зио аме­рич­ки др­жа­вља­нин, пре­ма на­шим са­зна­њи­ма при­пад­ник вој­ске САД, али, пре­ма на­во­ди­ма по­ли­ци­је, том при­ли­ком ни­је про­на­ђе­но жен­ско ли­це, ни­ти тра­го­ви на­си­ља.

– Слу­жбе­ни­ци ЦБ Под­го­ри­ца и при­пад­ни­ци ин­тер­вент­ног во­да по­шли су до по­ме­ну­те со­бе, где су на ула­зним вра­ти­ма за­те­кли аме­рич­ког др­жа­вља­ни­на. У ње­го­вом при­су­ству, уз по­зив ме­на­џе­ру хо­те­ла, из­вр­шен је пре­глед со­бе ко­ју је ко­ри­стио, али у њој ни­је про­на­ђе­но жен­ско ли­це, ни­ти би­ло ка­кви тра­го­ви ко­ји би ука­зи­ва­ли на на­си­ље – пи­ше у од­го­во­ру ди­рек­то­ра Упра­ве по­ли­ци­је.

Под­го­рич­ка по­ли­ци­ја је у сре­ду 22. апри­ла око 11 ча­со­ва до­би­ла обавештење да се у јед­ној со­би хо­те­ла на­ла­зи ве­за­на де­вој­ка. Она је, на­вод­но, ноћ про­ве­ла са јед­ним од го­сти­ју елит­ног под­го­рич­ког хо­те­ла, ме­ђу ко­ји­ма су би­ли и аме­рич­ки вој­ни­ци. У хо­тел су по­том из­не­на­да упа­ла три по­ли­цај­ца под­го­рич­ког МУП-а и два ин­спек­то­ра у ци­ви­лу ко­ји су до­шли да про­ве­ре на­во­де из ано­ном­не при­ја­ве. Од ре­цеп­ци­о­на­ра су зах­тие­ва­ли да им ка­жу у ко­јим со­ба­ма се на­ла­зе аме­рич­ки др­жа­вља­ни. По­ли­цај­ци су по­том кре­ну­ли у про­ве­ру со­ба 605 и 702. Кон­тро­ла по со­ба­ма тра­ја­ла је око 15 ми­ну­та и на­кон то­га је све об­у­ста­вље­но, а осо­бљу хо­те­ла ни­је са­оп­ште­но да ли су по­ли­цај­ци про­на­шли де­вој­ку и ко је бо­ра­вио у со­ба­ма 605 и 702.

Са­мо ми­нут на­кон по­ли­ци­је и ин­спек­то­ра, у хо­те­лу „Пре­ми­јер” по­ја­вио се и чи­нов­ник ам­ба­са­де САД у Под­го­ри­ци, ко­ји се рас­пи­ти­вао о ано­ним­ној при­ја­ви.

–Ука­зу­је­мо да се по­ли­ци­ја огла­си­ла тек на­кон ви­ше­ме­сеч­ног и упор­ног про­зи­ва­ња од стра­не на­шег пор­та­ла да се из­ја­сни о мо­гу­ћем слу­чај зло­ста­вља­ња у хо­те­лу „Пре­ми­јер“. С дру­ге стра­не, за­ве­ра ћу­та­ња и да­ље је при­сут­на ка­да су у пи­та­њу упра­ва хо­те­ла, ту­жи­ла­штво, аме­рич­ка ам­ба­са­да и тзв. не­за­ви­сни ме­ди­ји. Сви они се, по све­му су­де­ћи, на­да­ју да ће афе­ра „Хо­тел Пре­ми­јер” па­сти у за­бо­рав, од­но­сно да ће још јед­но мо­гу­ће ижи­вља­ва­ње у ре­жи­ји аме­рич­ких вој­ни­ка оста­ти не­ка­жње­но. Њи­хо­во ћу­та­ње да­је по­твр­ду оце­на­ма да је „са вр­ха“ сти­гао за­хтев да се све за­та­шка ка­ко не би из­био ме­ђу­на­род­ни скан­дал – на­во­ди се у тек­сту пор­та­ла „Ин4с“.

Про­ве­ра­ва­ју ли­стин­ге

О чи­та­вом слу­ча­ју оба­вве­ште­на је и за­ме­ни­ца ту­жи­о­ца Ана Ка­ле­зић, ко­јој је до­ста­вље­на слу­жбе­на за­би­ље­шка, као и ини­ци­ја­ти­ва за из­да­ва­ње ли­стин­га те­ле­фон­ских по­зи­ва за те­ле­фон­ске бро­је­ве на ко­је су при­мље­ни спор­ни по­зи­ви. Од су­ди­је за ис­тра­ге до­би­је­на је на­ред­ба за пре­трес про­сто­ри­ја мо­бил­них опе­ра­те­ра у Цр­ној Го­ри у ци­љу иден­ти­фи­ка­ци­је бро­ја, или бро­је­ва, са ко­јег су оства­ре­ни на­ве­де­ни по­зи­ви, као и у ци­љу утвр­ђи­ва­ња иден­ти­те­та тог ли­ца, пи­ше у од­го­во­ру Слав­ка Сто­ја­но­ви­ћа.

Дан