Ђукановић: САД погурале независност, а сад нас воде у НАТО

Milo Djukanovic americka ambasada 05 Ђукановић: САД погурале независност, а сад нас воде у НАТО

Ми не заборављамо да је Америка дио свих наших успјеха, казао је црногорски премијер Мило Ђукановић  на свечаном пријему у Амбасади САД, организованом поводом 4. Јула – Дана независности ове земље.

Искрено се надам да ће Црна Гора, кад Америка идуће године овдје буде обиљежавала десети пут Дан независности, већ бити чланица НАТО-а. Највећи дио напора државне политике подредили смо том циљу“, рекао је он.

Ђукановић је навео да Црна Гора зна да цијени слободу других, а посебно слободу пријатељских народа и држава, као што су САД.

Milo Djukanovic americka ambasada 04 Ђукановић: САД погурале независност, а сад нас воде у НАТО

Он се захвалио америчкој Влади на, како је казао, изузетној помоћи и подршци очувању стабилности, реформским процесима, економском и демократском развоју Црне Горе током посљедње двије деценије, у којима смо изградили снажно партнерство.

То је у великој мјери допринијело да Црна Гора постане независна, да буде лидер у интеграцијама у региону, у квалитетном и динамичном преговарачком процесу са ЕУ, у очекивању позива за чланство у НАТО до краја године. То је од пресудне важности за будућност наше земље, за стабилност региона, и од значаја за Алијансу. Вјерујем да ће Вашингтон наставити да активно подржава Црну Гору у том правцу”, казао је Ђукановић.

Milo Djukanovic americka ambasada 02 Ђукановић: САД погурале независност, а сад нас воде у НАТО

Амбасадорка САД-а Маргарет Ен Уехаре оцијенила је да двије земље дијеле снажну традицију независности, заједно са жељом да мијењају ствари у свијету.

“Док се Црна Гора спрема за 10. годину од када је обновила независност, амерички народ са поносом стоји уз вас, док се суочавате са истим компликованим питањима са којима смо се ми суочавали више од 200 година”, казала је америчка амбасадорка.

Она је обећала да ће наставити сарадњу како би Црна Гора напредовала на путу интеграција у евро-атланску фамилију.

ИН4С