Посланице Скупштине Србије у такозваној Скупштини Косово: „Ми нећемо рећи да је Косово јужни део Србије, а ви немојте Република Косово“

siptarska skupstina

Посланице Скупштине Србије састале су се данас у Приштини са такозваним посланицама косовског парамента, а састанак је обележио инцидент око спомињања ткзв. Републике Косово у филму о улози жена у друштву и односима Београда и Приштине.

На то је реаговала посланица Народне скупштине Марија Обрадовић, оценивши да се ради о гажењу споразума који је претходно постигнут.

– Ви сте погазили споразум јер смо се договориле да се не спомиње Република Косово, нити да ми кажемо да смо дошле у јужни део Србије, већ да будемо толерантни – рекла је Обрадовић након пројекције филма под називом „Follow Us“.

Такозвани председник Скупштине Косова Кадри Весељи изјавио је да Косово ради на спровођењу добросуседске политике са свим земљама региона, па и са „својим северним суседом, Србијом“.

– Проблем је био што смо се договорили да они не говоре ‘Република Косово’, а ми да не говоримо да смо у јужном делу Србије, јер то није тема састанка. То није испоштовано, јер нам је председник косовске скупштине Кадри Весели пожелео добродошлицу у Скупштину Републике Косова – објаснила је Обрадовић.

Она је навела да је реаговала, да је указала да су прекршили договор, али и да ће посланице из Скупштине Србије прећи преко тога, јер им је много важније да тај процес успе.

Обрадовић је додала да постоји нешто што се зове политичка култура и свест о постизању споразума и да ту културу имате или немате.

Она је прецизирала да је састанак, као и онај пре месец дана када су „косовске парламентарке“ боравиле у Београду, реализован у оквиру пројекта ОЕБС-а, који траје од 2012. године.

Реч је о сусретима утицајних жена из Београда и Приштине које дебатују о позицији жена у њиховим друштвима, положају у странкама, предузетништву, здрављу жена…

– У питању је неформални састанак. У Приштини је приказан филм који говори зашто треба да сарађујемо и зашто је важно да причамо и имамо неформалне иницијативе – рекла је Обрадовић, додајући да су у том процесу поред ње и посланице ДС Гордана Чомић, НС Дубравка Филиповски, новинарка Антонела Риха, некадашња повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић…

Документарац „Следите нас“ истиче важност дијалога између два друштва, као и важност регионалне сарадње.

Најавила је да ће следећа активност у оквиру тог пројекта бити Академија младих, у оквиру које ће 30-так младих из Београда и Приштине разменити посете, упознати се са институцијама и имати друге активности и тако показати да је дијалог могућ, а у циљу унапређења тих друштава.

Такозвани Председник косовског парламента је на састанку рекао да Србија и Косово треба да гледају напред и да оставе прошлост за собом, а ткзв. косовска посланица Блерта Делиу-Кодра да није било лако доћи до таквог сусрета и да су жене показале да су спремне за изазове, са циљем побољшања социјалног и економског положаја и здравственог стања.

Ткзв. посланица косовске скупштине Теута Сахатциу је казала да је у самом почетку било и „полуилегланих сусрета“ посланица жена и да су постојале бојазни како ће њихови сусрети бити прихватани.

Она је додала да за те сусрете није била потребна иницијатива ЕУ, као што се дешава са ткзв. државницима Косова и Србије, пренели су приштински медији.

Састанак народних посланица две скупштине организовала је Мисија ОЕБС-а на Косову.

(Бета-Танјуг)