Још једном о случају црних тансплантолога

medicusВрло оштру изјаву дао је француском листу Монд специјални тужилац Еулекса Џонатан Рејтел. Он је оптужио Русију да не жели да помаже истрази случаја црних трансплантолога који су радили и клиници Медикус на Косову. По речима Џонатана Рејтела, мисија Еулекса је послала у Русију захтев у циљу да добије иформације о црној трансплантологији којима она располаже. Ипак руске власти су одговориле на ову молбу грубим ћутањем, цитира Рејтелове речи информациони портал Inopressa.ru.

Реч је о операцијама узимања органа у приштинској клиници Медикус. Лекари су обећали људима који дају органе високу новчану надокнаду, коју они или нису добили уопште, или су добили много мање него што је било договорено. Донорски органи су стизали на црно тржиште по цени од 80 до 100 хиљада евра. Жртве црне трансплантологије су постали грађани Србије, Русије, Белорусије, Труске, Молдавије, Казахстана.

Изјаву господина Рејтела прокоментарисао је заменик српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Постоји једна политичка димензија. Русија не жели на било који начин да опструише и да блокира истрагу. То је потпуно нелогично са аспекта жртава, које потиче из Русије. Русија не жели да директно комуницира са ЕУЛЕКСом са обзиром да она не признаје Косово. Русоја заиста сарађује са Србијом у откривању овог злочина. Она у односу на своју спољнополитичку позицију жели да помогне да се тај злочин пазреши на једини могући начин, а то је да достави све податке српским органима. Ја у личним контактима са господином Рејтелом нисам приметио било какав анимозитет према Русији. Међутим, уколико је његова изјава тачна и таква, какву су приказали ти медији, онда заиста мислим да је неоправдана. Можда је неки одговор који је стигао на изјаву господина Лаврова пре неколико дана који је тако оптужио ЕУЛЕКС да одуговлачи тај предмет. Ја могу да схватим нестрпљење канадског тужиоца да што пре доже до података који му требају. Недавно смо добили информацију да има проблем бекства једбог од осумнићених, турског лекара Јусуфа Сонмеза, Из Јужне Африке. А она такође не признаје независност Косова. Тако да сви заједно смо заинтересовани да дођемо до истине. Треба и да се разуме спољнополитичку позицију Русије која не признаје независност Косова. Ту се класично не истражује сам злочин, већ се постављају те формалне ограде. А то је пре свега говор о признавању или непризнавању Косова.

Став Русије у полгеду Косова одавно је познат и за сада остаје непромењен. Управо зато може се схватити став руских власти које не желе да сарађују са мисијом Еулекс директно. Јер сва заједничка дејства са овом структуром могу да се тумаче као индиректно признање косовске државности.

Григориј Соколов / ГласРусије