„Изузетно штетни за људско здравље“: Руси забрањују увоз Кока-Коле и Пепсија

coca-cola-case

Руски посланик тражи да се забране сокови из САД и да то буде једна од контра-мера на уведене санкције Запада.

Шеф Руске Партије Пензионера позива на бојкот Кока Коле и Пепсија, тврдећи да су ти гиганти главни спонзори антируских политичара. Он тврди и да би тај потез подстакао домаће произвођаче безалкохолних пића.

“Као предлог контра-санкција Владе, предлажемо ограничавање узвоза производа компанија Кока Кола и Пепсико, који активно подржавају санкције против Руске Федерације”, написао је Игор Зотов у писму руском премијеру.

Зотов, који је посланик у руској Думи, истакао је да према расположивим информацијама, ови сокови су “изузетно штетни за људско здравље” и да стога њихов увоз представља само штету по здравље руског народа.

putin-rusija-skupstina-parlament-duma

On je dodao bi bilo logično da svi proizvođači sokova koji prodaju svoje proizvode u Rusiji, koriste samo ruske sirovine sertifikovane od strane ruskih državnih organa, te da bi američki sokovi samo pod ovim uslovima eventualno mogli da ostanu na ruskom tržištu.

Ovaj poslednji njegov predlog prokomentarisao je direktor Saveza proizvođača bezalkoholnih pića, Dmitri Petrov, koji je rekao sokovi Kola i Pepsi u Rusiji i jesu od ruske vode i šećera, ali da je glavni sastojak koji je inače poslovna tajna, uvezen.

Petrov dodaje i da bi ova zabrana dovela do manjka sokova u Rusiji, jer ova dva giganta drže oko 40% proizvoda na tom tržištu. Drugi negativan efekat bio bi smanjenje poreskih prihoda i povećanje nezaposlenosti.

Ovo nije prvi put da su proizvođači stranih sokova meta ruskih političara. Prošlog avgusta Komunistička partija zatražila je od vlade da uvede sankcije na duvan, alkohol i gazirana pića iz svih zemalja koje podržavaju sankcije protiv Rusije.

Извор: Вести Нет