Њуз.нет: Европа подиже жичану ограду како би спречила учешће српских спортиста

ograda2

БРИСЕЛ, 29. јун 2015, (Њуз) – Европска унија подићи ће, око наше земље жичану ограду, висине четири метра, како би спречила учешће српских спортиста у међународним такмичењима.

Како сазнаје Њуз, европски званичници подсећају да су српске репрезентације у ватерполу, кошарци и одбојци јуче победиле три европске и да су приморани на овакав потез како би своје спортисте заштитили од српске доминације.

– Срби су овај пут претерали и изиграли наша очекивања – рекла је Пиа Хансен, порптпарол Европске комисије -Недавна титула коју су млади српски фудбалери освојили на Светском првенству је све изненадила, али оно што смо јуче видели нас је потпуно шокирало и натерало на овакву одлуку. Да ће Србија освојити титулу Светске лиге у ватерполо било је очекивано и тај трофеј смо унапред прежалили. Ипак, победа кошаркашица у финалу европског првенства, је фактор који је преломио државе чланице ЕУ да затраже подизање ограде како би заштитили наше спортисте. Победа одбојкаша над Италијом само је учврстила наш став и показала да доносимо исправну одлуку – објаснила је Хансен.

Ограда ће бити постављена дуж границе Србије са Мађарском и Хрватском, док су друге суседне земље позване да пооштре контролу својих прелаза како се не би десило да неки српски спортиста ипак прође на међународно такмичење. На иницијативу Велике Британије, пред Саветом безбедности Уједињених нација би ускоро могла да се нађе и резолуција којом се осуђују успеси српских спортиста. У току је жива дипломатска активност, а подношење резолуције се очекује чим Ђоковић освоји овогодишњи Вимблдон.

Бојан Савић – Њуз.нет